Učni z Dačic postavili skříňku na nabíjení mobilů na solární energii

27. květen 2019 08:39

V soutěži vzdělávacího programu ENERSOL vyhráli učni ze Středního odborného učiliště v Dačicích. Zabodovali s nápadem dobíjecí stanice v krajském i celorepublikovém kole. Úspěch zaznamenali i na mezinárodní přehlídce na Slovensku.

„Stačí odemknout skříň, napojit mobil na jednu ze tří koncovek a zamknout,“ popisuje učeň Martin Požár, jak jednoduše funguje solární dobíjecí stanice na mobilní telefony.

Na projektu pracoval učeň Martin Požár (vlevo), jeho spolužák Petr Vondrák (není na fotce) a vedl je učitel odborného výcviku Ladislav Mátl (vpravo)

V rámci školního projektu skříňku na nabíjení až osmi mobilních telefonů pomocí sluneční energie sestrojil se spolužákem. Inspiraci našel, když trávil volný čas v přírodě. „Potřeboval jsem v přírodě nabíjet mobil a řešil jsem to koupí solárního nabíječe. A pak jsem dostal nápad, že by so mohlo nabíjet více telefonů najednou,“ doplnil.

Při sestavování dobíjecí stanice si učni vyzkoušeli, jak funguje solární elektrárna, pochvaluje si učitel odborného výcviku Ladislav Mátl. „Mohou si přesně osahat, jak funguje regulátor, solární panel, jak se energie dál distribuuje. Stejným způsobem by fungovala solární elektrárna třeba v domě,“ dodává.

Zároveň si učni vyzkoušeli, jaké postupy nebudou fungovat. „Prvním nápadem bylo, že se použijí powerbanky místo baterií. Ty ale nedávají dostatečný zpětný ráz, abychom mohli zapojit regulátor,“ popisuje zkušenosti z roční přípravy nabíjecí stanice Martin Požár.



Projekt zaujal i ředitele z dalších škol, potvrdil zástupce ředitele školy pro odborný výcvik Jiří Doležal. „Oslovili nás ředitelé z jiných škol, že by měli zájem o výrobu takové dobíjecí stanice. Výhodou je, že žáci potom nemají mobil během vyučování k dispozici.“

Solární dobíjecí stanici představí učni 13. června v Českých Budějovicích na akci nazvané Dobrodružství s technikou. Potom ji škola nainstaluje do vestibulu a i spolužáci Martina Požára a Petra Vondráka si tak budou moct bezstarostně dobíjet mobilní telefony i během školního vyučování.

Spustit audio

Související