U Železné Rudy mohou turisté nově využít Kneippovy lázně

Grádelský potok u Železné Rudy nově nabízí chodník pro koupel nohou s akupresurou. Takzvaný Kneippův chodník tam vybudovaly Lesy České republiky a turisté ho najdou na zelené značené stezce, která vede z centra města na Grádl.

„Potok se rozděloval na dvě části a mezi tím byl ostrůvek, a tak jsme jednoho ramene využili k tomu, abychom tu postavili Kneippovy lázně. Potok má v zimním období kolem čtyř stupňů, teď v létě je to asi 7-8 °C,“ popsal lesní správce Petr Najman.

S nápadem zřídit u Železné Rudy Kneippovy lázně přišla majitelka místního horského hotelu Marcela Malá, která se nechala inspirovat při návštěvě v Jeseníkách. Potom se obrátila na Lesy České republiky se žádostí, zda by se něco podobného nedalo vybudovat i na Šumavě.

Ledová voda a masáž z kamínků

Kneippův chodník na Grádelském potoce se skládá ze tří kaskádovitých bazénků, ve kterých je velmi ledová voda. První bazének je nejdelší, má přibližně šest metrů a jsou v něm největší kameny. Ve druhém jsou kamínky drobnější a v posledním už se lidé procházejí po jemném písku.

Kneippova lázeň je vodoléčebnou otužovací procedurou, která též zrychluje metabolismus. Podstatou je ochlazování a ohřívání nohou s použitím vody. Klasická lázeň se sestává ze dvou chodníků, které jsou vydlážděny oblázky. V jednom je teplá voda okolo 40 °C, ve druhém studená voda. Napřed se nohy zahřejí, pak se zchlazují. Takto se to opakuje několikrát za sebou. Pokud není k dispozici teplá voda, nohy se zahřívají zdviháním do výšky vsedě nebo vleže.

„Při přístupu k lázním je informační tabule, kde je vysvětlený celý princip a postupy kneippování. Standardně se to dělá tak, že jsou bazénky se studenou a teplou vodou. Tady samozřejmě teplou vodu nemáme, takže tou alternativou je studená voda a potom si sednout a nechat si nohy prohřát od slunce,“ řekl Petr Najman.

Konečné náklady na vybudování Kneippova chodníku byly 546 tisíc korun.

autoři: en , jik
Spustit audio