U vody se převlékejte do suchých plavek. Předejdete problémům

18. květen 2015

Svědí či pálí, zanechává stopy na prádle a někdy i jinak nepříjemně obtěžuje náš život. Vaginální mykóza. Nákaza pomnoženou kvasinkou postihla alespoň jednou snad každou ženu. V létě tím spíš. „V letní sezóně navštíví týdně ordinaci gynekologa s těmito obtížemi 150 tisíc českých žen,“ zdůraznila ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice doktorka Dana Preslová.

Proč tomu tak je? A můžeme se tomu vyhnout? „Tady fungují jednoduché přírodní zákony. Kvasinky mají rády teplo, vlhko a trochu toho cukru. To známe každá ze své kuchyně. V létě, v horku, v mokrých plavkách a ještě třeba se zmrzlinou či sladkým nápojem v ruce to často poznáme i na svém těle,“ usmívá se gynekoložka Dana Preslová.

Hned druhým dechem ale dodává, že vaginální mykózy oslabují organismus a otevírají cestu bakteriálním infekcím. A ty nejsou zdaleka diagnózami banálními. Při zanedbání mohou způsobit dalekosáhlé záněty dělohy nebo močových cest.

„Dobré je tedy životní podmínky nežádoucím patogenům preventivně ztížit,“ radí lékařka. „U vody se převlékat do suchých plavek, používat ochranné koupací tampóny nebo po koupání zavádět tampóny probiotické, které obnoví zdravé poševní prostředí.“

V bazénu se cizích infekcí podle doktorky Preslové bát nemusíme, chlorovaná voda je zabije. Zároveň ale může vymýtit i naši vlastní mikroflóru, která nás za normálních okolností před infekcí chrání. To je ten pravý důvod, proč si některé z nás z bazénu opakovaně odnášejí vaginální potíže.

Dále ženská lékařka doporučuje nenosit v létě těsné a neprodyšné oblečení, volit prádlo z přírodních materiálů, ale třeba také nepřehánět to s úzkostnou hygienou. „Zdravé poševní prostředí je mírně kyselé a je od narození osídlené mikroorganismy, které tam patří,“ upozorňuje Dana Preslová. „Přílišnou snahou o hygienu – klasickými nebo i dětskými mýdly - můžeme tuto křehkou rovnováhu narušit a patogeny tak dobrovolně do těla pozvat. Čili: dbát o čistotu, to samozřejmě ano, ale s prostředky určenými k intimní hygieně,“ dodává.

Jestliže už k pomnožení kvasinek dojde a my začneme pociťovat příznaky popsané na samém počátku, jaká je první pomoc? „Každá žena musí zvážit intenzitu obtíží a podle toho navštívit svého gynekologa. Pokud k tomu nemá podmínky, například na dovolené, existuje řada volně dostupných léků, které je dobré vzít s sebou. Jsou to antimykotika ve formě zaváděcích tablet a krémů (například Canesten), výplachy (jako Rosalgin), anebo je teď na českém trhu nově přírodní preparát (Ovocan), který se podává ve formě čípků a zároveň i perorálních tablet a který zastaví infekci, zničí ji, zahojí tkáň, obnoví přirozené pH a ochrání tělo před recidivou zánětu.“

Bez ohledu na roční období, telefonické i e-mailové dotazy našich posluchaček potvrdily, že se jim vaginální mykózy spouštějí mimo jiné spolu s užíváním některých antibiotik. „Může to tak být, dokonce to je velmi nepříjemné. Jde tedy o to zachovat zdravé poševní prostředí a zvýšit imunitu. Posledně jmenovaný přípravek by tady mohl být s úspěchem podáván už souběžně s antibiotiky. Jeho složení: kyselina hyaluronová, mléčné a pivní kvasinky, kolostrum (součást mleziva mateřského mléka) vznik ženských obtíží potlačí,“ říká Dana Preslová.

MUDr. Dana Preslová byla hostem Zdravíčka Evy Kadlčákové v pondělí 18. května. Celý pořad si můžete poslechnout v záznamu vysílání.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.