U Splitu se potkalo na 1500 motorkářů

11. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští hasiči stále bojují s požárem u dálnice A1. Nedaleko Splitu si dalo sraz na 1500 motorkářů. U Susedgradu skupina útočníků napadla policistu. V Dubrovníkk navštívil jeden z nejbohatších mužů planety - Alexandr Medvěděv.

Hasiči za pomoci letadel a helikoptér pokračují v hašení požáru, který včera odpoledne propukl nedaleko dálnice A1 mezi Vukšicí a turistickým letoviskem Pristeg. Na dálnici byla na několik hodin kvůli požáru omezena rychlost na 80 km v hodině. Oheň se nebezpečně přibližoval ke zmíněným městům, hasičům se ho ale podařilo včas zastavit. Další požár v blízkosti Prokljany se dnes dopoledne rozšířil až k silnici a ohrožoval blízkou čerpací stanici pohonných hmot. Hasiči dostali oheň pod kontrolu a doprava na silnici byla opět obnovena.

Tělo 16leté Francouzky bylo nalezeno dnes před polednem v kaňonu řeky Cetiny. Dívka, která sjížděla řeku společně se skupinou přátel na kanoi, vypadla z lodi a utopila se.

Více než 1500 chorvatských i zahraničních motorkářů, mimo jiné i z České republiky, se potkalo na 8. motoparty ve městě Sinj nedaleko Splitu. Na srazu byly k vidění nejen nové sportovní stroje, ale i veterány značek DKW nebo BMW. Na účastníky akce čekala mimo jiné bohatá gastronomická nabídka místních specialit, která byla korunována volem pečeným na roštu.

Skupina 10 až 15 neznámých osob dnes u Susedgradu napadla policistu v civilu, když chtěl legitimovat řidiče auta, který se krátce před tím dopustil dopravního přestupku. Útočníci se řidiče zastali a tím policistovi znemožnili výkon služby. Nepomohlo ani, když je napadený upozornil, že má policejní odznak. Policista utrpěl lehké zranění, skupina neznámých osob i řidič kontrolovaného vozidla z místa incidentu zmizeli.

Pokud se v těchto dnech vydáte do Dubrovníku, můžete tam potkat jednoho z nejbohatších mužů této planety. S luxusní jachtou Orlando zde kotví blízký přítel ruského premiéra Putina naftový magnát Alexandr Medvěděv, jehož majetek je odhadován na 350 miliard dolarů. Místní média se domnívají, že Medvěděv tady není pouze na dovolené, ale že zde jedná o koupi podílu v chorvatských energetických společnostech.

Kurzy

A nyní pohled na aktuální bankovní kursy: Chorvatská Erste banka vyplácí za 1 Euro 7 kun a 16 lip a za 100 českých korun 29 kun a 41 lip. Ceny benzínu a nafty se v síti čerpacích stanic INA už několik dnů nemění. litr Eurosuperu 95 stojí 9 kun a 4 lipy a litr Eurodieselu 9 kun a 46 lip.

Doparava

Na dálnici A1 před tunely Sveti rok a Mala kapela se jezdí bez problémů. Na A1 od mýtnice Pirovac k benzínce Prokljan jih ve směru na Split je doprava svedena do jednoho jízdního pruhu, rychlost je zde omezena na 40 km/h. Směrem na Záhřeb se jezdí normálně.

Zvýšený provoz je hlášen i ze všech hraničních přechodů se Slovinskem.

Počasí

V úterý 12. srpna bude na Jadranu slunečno, ranní teploty 20 až 25, odpolední vystoupí na 27 až 33 stupňů Celsia. Povane mírný jižní nebo jihozápadní vítr. Teplota moře bude v rozmezí 23 až 26 st.

Upozornění pro jachtaře: U pobřeží bude zítra dopoledne bura, na otevřeném moři bude foukat severozápadní vítr o rychlosti 5 až 15 uzlů. K večeru začne na severním Jadranu foukat jugo o rychlosti do 16 uzlů. Viditelnost na moři 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu