U obce Hůrka u Temelína jsou podle ekologů nebezpečné látky

6. duben 2017

V lokalitě Hůrka u Temelína na Českobudějovicku se podle sdružení Arnika nachází nebezpečné látky. Sdružení tvrdí, že za znečištění může společnost Quail, která se zabývá likvidací odpadu. Společnost ale nařčení odmítá.

„Znečištění s největší pravděpodobností pochází z toho zařízení, protože v okolí není žádný jiný potenciální zdroj,“ vysvětluje autor studie Václav Mach.

Podle vedoucí českobudějovického sdružení Arnika Jitky Strakové mohou toxické látky ohrozit i zdraví lidí. „Nalezené dioxiny jsou spojovány s problémy jako poruchy fungování štítné žlázy, některé z nich jsou karcinogenní. Vzorky jsme odebrali v sedimentu potoka, který teče do rybníka, odkud rybáři odlovují ryby, takže se mohou touto cestou dostat na náš stůl,“ uvedla.

Arnika už loni zveřejnila jednu studii na znečištění dané lokality. Společnost Quail si nechala udělat její odbornou analýzu. Odborníci se shodli na tom, že závěry této první studie jsou mylné. Firma má proto pochybnosti i o výsledcích nové studie.

„My jsme podklady, které Arnika zveřejnila, dali našim expertům a soudnímu znalci a počkáme na jejich stanovisko. Máme předepsaný monitoring a nikdy se tam nic, co by porušovalo zákon, nestalo,“ řekl jednatel firmy Pavel Czinege.

Česká inspekce životní prostředí v Českých Budějovicích se na podnět Arniky začala také věcí zabývat. Šetření ale podle vedoucího oddělení odpadového hospodářství Martina Kocábka ještě není u konce. „Bylo zjištěno, že tam mohly být překročeny limity. Inspekce zahájí správní řízení se společností Quail, jehož výsledkem má být prokázání, zda došlo, či nedošlo k porušení evropského nařízení,“ doplnil.

V případě, že se tvrzení Arniky o znečišťování životního prostředí u Hůrek potvrdí, hrozí společnosti Quail pokuta v řádu desítek až stovek tisíc korun.

Spustit audio