U Lomnice nad Lužnicí se bude těžit štěrkopísek, někteří obyvatelé z okolí jsou proti

28. leden 2009

Městská rada v Lomnici nad Lužnicí se na svém lednovém zasedání shodla na tom, že plánovaná těžba štěrkopísku v lokalitě Padělky je ve veřejném i městském zájmu. Podle nich by provoz mohl přinést nová pracovní místa a v budoucnu by zde například měla vzniknout průmyslová zóna a obchvat, který by centru města ulehčil od dopravy směřující z Prahy do Třeboně.

Negativní postoj k tomuto záměru ale zaujali občané Klece, nedaleko které by štěrkovna měla vzniknout. "Máme to vzdušnou čarou 100 metrů od chalup, takže na to všichni koukají. Obáváme se také, že se stáhne spodní voda. V projektu je zakreslena nějaká protihluková stěna, proto máme obavu i z povodní, protože tento umělý val bude bránit vodě v rozlévání do polí, kde má vzniknout pískovna," uvedl starosta Miroslav Trsek.

Starosta Lomnice nad Lužnicí Karel Zvánovec má ale jiný názor: "Vzniklé jezero by lokalitu stabilizovalo, spíše by působilo jako retenční nádrž. Určitě by tato těžba nezhoršila již nastavené vodní podmínky, naopak bude mít pozitivní vliv na výšku podzemní vody. Plocha bude esteticky zapadat do rázu jihočeské krajiny a v žádném případě ho nenaruší."

Území, kde by se štěrk měl těžit, se nachází v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. O vyjádření jsme proto požádali také Miroslava Hátleho ze Správy CHKO: "Stanovisko je negativní. Třeboňsko je v posledních desetiletích a i v současnosti přetížené těžbou nerostných surovin a my dáváme přednost dotěžení stávajících již těžených lokalit před rozsáhlou těžbou na jiných nezasažených lokalitách. Je potřeba zvažovat dva zájmy, a to nepochybně veřejný zájem ochrany krajiny v chráněné krajinné oblasti a zájem investora, který se zajímá ložisko. Pro jeho zájem se dělá tato účelová změna územního plánu."

Spustit audio