U jihočeské přehrady Lipno se projdete Stezkou korunami stromů. Odvážní mohou dolů sjet tobogánem

6. červenec 2019

Lipno je jedním z nejlákavějších míst jižních Čech. Kdysi dávno nazývali voraři toto místo slovem Lippen, protože jim reliéf krajiny nad hladinou řeky Vltavy připomínal tvar lidských rtů. Tedy německy Lippen. Později se mu neřeklo jinak než Lipno nad Vltavou. Dnes se nad Lipnem tyčí unikátní Stezka korunami stromů, která vás zavede do závratných výšin. A to bezpečně a navíc i pohodlně.

„Stezka korunami stromů stojí od roku 2012, kdy byla postavena v rekordním čase šedesáti dnů,“ říká mluvčí SKI Areálu Lipno Vojen Smíšek. Vyhlídková věž byla vybudována ze dřeva Douglasky. „V podstatě ji přivezli z továrny jako stavebnici, hlavních devět pilířů tady postavily dva jeřáby. Stojí na vrcholu Ski areálu Lipno ve výšce devět set metrů nad mořem. Sama vyhlídková věž je vysoká čtyřicet metrů," dodává mluvčí.

Stezka korunami stromů na Lipně vyrostla jako první svého druhu v České republice a první návštěvníky přivítala 10. července 2012. Z vrcholu stezky mohou návštěvníci za dobrého počasí vidět až 155 kilometrů vzdálené vrcholky rakouských a německých Alp, ale také Novohradské hory a do vnitrozemí naší republiky.

Součástí stezky jsou i naučné didaktické prvky, které cestou obohatí a rozšíří znalosti z oblasti přírody, její ochrany a funkce lesa. Nejen pro malé návštěvníky, ale i pro ty, kteří zůstali stále mladí, a neopustila je chuť zažít dobrodružství, jsou určeny tři zážitkové stanice s lanovými prvky. Jsou umístěny ve výšce 24 metrů.

Centrem vyhlídkové věže je únikové schodiště, které obtáčí jeden z nejdelších suchých tobogánů v republice, jehož prostřednictví se můžete vrátit zpátky na zem. „Tady na stezce vznikl náhodou. Podle předpisů bylo potřeba vytvořit únikové schodiště, a když už stálo, bylo rozhodnuto, že bude využito i pro zábavu. Za normálních podmínek trvá cesta tobogánem dolů zhruba devět vteřin," shrnul Vojen Smíšek.

Spustit audio