U hoteliéra Miloše Končického bydlel i Tomáš Baťa

21. červen 2014

Miloš Končický sice není rodem Jihočech, ale ve prospěch jihočeské Třeboně toho v oblasti kultury i cestovního ruchu udělal v posledních dvaceti letech jako málokdo jiný.

Jednak přivedl skomírající, byť památný tamní hotel Zlatá hvězda k novému životu, jednak je duchovním otcem a organizátorem Třeboňských nocturen, festivalu, který si jak v letní, tak i v zimní podobě za více než deset let zajistil významné místo na mapě českých přehlídek klasické hudby. K tomu je nutno přičíst už sedmnáct ročníků Abonentních koncertů a řadu dalších akcí v oblasti hudby i komponovaného mluveného slova přesahujících rámec menšího města.

Volejbalový mistr a hoteliér roku

Přitom obory dvaasedmdesátiletého Miloše Končického, mimochodem, dvojnásobného mistra republiky v odbíjené, v nichž nejdříve vynikl a jimiž se živil, jsou hoteliérství a gastronomie. V devadesátých letech byl Národní hotelovou federací dvakrát vyhlášen hoteliérem roku a je nositelem Ceny doktora Vladimíra Štětiny za dlouholetý přínos českému hotelnictví a gastronomii. Vedle toho a mnoha jiných věcí Miloše Končického zdobí v současnosti stále vzácnější noblesa, které si lze velmi rychle všimnout při každém jednání s ním.

Ve své praxi špičkového hoteliéra se Miloš Končický potkal s plejádou osobností jako třeba s někdejším americkým prezidentem Richardem Nixonem či bývalým předsedou Mezinárodního olympijského výboru Španělem Juanem Antoniem Samaranchem.

Baťovi jsem nabídl náš výtah

V době, kdy z průměrnosti pomohl zvelebit pražský hotel Adria, byl častým a věrným klientem tohoto zařízení proslulý obuvník českého původu Tomáš Baťa: „On dříve bydlel v jiném pražském hotelu, ale od jeho paní, s níž jsem se znal, jsem se dozvěděl, že se tam kvůli jedné velké rumunské skupině nebyl vůbec schopen dostat k výtahu a velmi dlouho musel čekat. Nabídl jsem mu naše služby s tím, že u nás bude mít výtah k dispozici vždy. Pak k nám, do hotelu Adria, Tomáš Baťa až do své smrti zhruba po dobu deseti roků pravidelně jezdil. Měl svoje apartmá i svůj stůl a vzhledem k tomu, že to byl už starý člověk, tak měl i své zvyky. Ale byl to skvělý klient a rozumný člověk, který nedělal nikdy problémy,“ vzpomíná v pořadu Jihočeši Miloš Končický.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio