Týden se báli evakuace, teď budou ještě platit

14. červen 2011

Kdo zaplatí likvidaci vyhořelé skládky pneumatik v Boru u Skutče? To je otázka, která teď tíží především borský obecní úřad.

Komunikace se současným majitelem bývalého kravína, ve kterém byly pneumatiky uskladněné, je dost složitá. Obec ale hospodaří ročně s rozpočtem jen jeden a půl milionu korun a na sanaci skládky tak nemá peníze.

Patnáct let to tady bylo, nic s tím nikdo neudělal. Životní prostřední na to pořád nemá peníze a jsem zvědavý, kde na tu likvidaci budou brát. To je totiž zem, tu budou muset čtyři metry vykopat,“ stěžuje si Zdeněk Novotný, který bydlí v těsném sousedství skládky.

Česká inspekce samozřejmě tuto věc řešila s bývalým vlastníkem a původcem tohoto protiprávního stavu.

"S panem Hromádkem se vedla řada správních řízení, která nakonec přispěla k tomu, že tento podnikatel na sebe uvalil konkurz a odpady po něm zůstaly na tomto místě,“ říká Josef Jenčovský z České inspekce životního prostředí.

Kdo bude platit konečnou likvidaci, ale není jasné. Obec bude požadovat, aby byly zbytky odpadu odklizeny a nehrozilo další riziko. Pokud by se ale k likvidaci nikdo neměl, musela by to procesu vstoupit sama obec.

Bor u Skutče ale může na mizinu přivést už samotný zásah hasičů proti hořícím pneumatikám. Obec totiž musí ze zákona zajistit hasičům stravu a ubytování. Náklady se vyšplhají do desítek tisíc korun a to je pro obec s ročním rozpočtem 1,5 milionu korun problém.

Obyvatelům Boru několik dní hrozilo to, že budou muset být kvůli kouři evakuováni do blízké Proseče. Naštěstí se nezměnil směr větru, který vál směrem od obce.


Zobrazit místo Skládka pneumatik v Boru u Skutče na větší mapě


Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autoři: ČTK , mkk , pta , PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio