Tvorbu krále českého komiksu Káji Saudka mohou zájemci poprvé vidět ve Zlíně

4. prosinec 2019

Tvorbu krále českého komiksu Káji Saudka mohou zájemci vůbec poprvé spatřit ve Zlíně, v prostorách Filmového uzlu v areálu zlínských filmových ateliérů, kde tvořili Hermína Týrlová nebo Karel Zeman. Unikátní soubor Saudkových prací nabízí ucelený přehled jeho nejznámějších děl. Představeny jsou tak komiksy, volná tvorba, ilustrace a práce pro film, ale i ukázky dobových tiskovin, fotografie či jeho pracovna.

Při prohlídce se v jednu chvíli ocitnete v pracovně Káji Saudka. Na stěnách visí jeho fotografie z dětství a mládí, na kterých kreslí. „Kája Saudek byl už v dětství okouzlen americkými komiksy, které jeho tvorbu výrazně ovlivnily. Dnes můžeme říci, že se stal králem českého komiksu. Pokud by nemusel žít v době komunismu, tak by se určitě dokázal prosadit i ve světě,“ říká ředitel Filmového uzlu Zlín Lukáš Sušila.

Výstavu najdete v prostorách Filmového uzlu v areálu zlínských filmových ateliérů

Mezi Saudkovy nejslavnější komiksy patří Muriel a andělé, Pepík Hipík nebo Lips Tullian. Jeho kresby byly použity také ve filmech, jako například Kdo chce zabít Jessii nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. „Máme tady i torzo skútru Káji Saudka. Je to dvousedadlový skútr, který on osobně používal. Dnes už je dochované pouze tělo stroje, ale i tak si návštěvník může sáhnout na stroj, na kterém Kája Saudek vozil své přítelkyně,“ dodává Lukáš Sušila.

Kája Saudek zemřel po devíti letech v kómatu v roce 2015. Jeho originální dílo mohou návštěvníci ve zlínských filmových ateliérech obdivovat do konce března 2020.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio