Turisté z Německa na základě opatření spolkové vlády úplně opustili Lipensko a hromadně ruší zamluvené pobyty

2. říjen 2020 11:24

Stovky turistů z Německa kvůli koronaviru opustili okolí lipenské přehrady. Jen co skončila rekordní letní sezóna, někteří ubytovatelé na Lipensku začínají kvůli koronaviru znovu počítat ztráty.

Další hromadně ruší zamluvené pobyty na zbytek října. Spolková vláda totiž zařadila Česko na seznam rizikových zemí. Němci tak po návratu z Česka musí předložit negativní test na koronavirus, nebo nastoupit do karantény. Lidé z této sousední země přitom pro některé ubytovatele na Lipensku tvoří nemalou část klientely. Po první vlně storen cizinců na jaře teď podnikatelé počítají další ztráty.

Čtěte také

„Tento týden máme objednané poslední ubytovací pobyty. Další objednávky máme až na prodloužený víkend 29. října. Snažíme se mít dobrou náladu, nepřenášet na lidi stres, ale některé podmínky nemůžeme ovlivnit, takže ty musíme nějakým způsobem přijmout a vyrovnat se s nimi,“ popisuje situace Dagmar Krolová, majitelka penzionu ve Frymburku.

Problémy kvůli rušení pobytů pociťuje například i Petr Zemek, který provozuje hotel v Bližší Lhotě na pravém břehu lipenské přehrady.

„Měli jsme dokonce mít tento týden svatbu česko-německého páru. Bohužel nám nevěsta sdělila, že svatebčané, kteří měli dorazit z Německa, odmítli přijet kvůli problematice přechodu hranic. Mělo to být zhruba 110 hostů,“ okomentoval současný stav Petr Zemek.

Za podzim proto odhaduje ztrátu až jeden milion korun. Situace se netýká pouze Lipenska, ale třeba i Českého Krumlova, kde Petr Zemek shodou okolností vede další tři hotely v centru města a dva apartmánové domy.

Ve Frymburku a okolí tvoří cestovní ruch a na něj napojené služby zhruba 90 procent pomyslného HDP. Aktuální propad potvrzuje i starosta městystu Oto Řezáč zvolený za hnutí STAN a popisuje, jak probíhaly předchozí podzimní sezóny:

„Vždycky to vypadalo tak, že to bylo pozvolné odcházení léta. To znamená ještě to září, říjen sem k nám jezdili odpočinout i penzisté. Letos to má velký pád dolů.“

Místní ubytovatelé teď vyhlíží hlavně konec prosince a začátek nového roku, kdy oblast tradičně obsadí lyžaři. Turisté z Rakouska naopak na rozdíl od Němců zatím na jih Čech můžou cestovat bez omezení.

Spustit audio

Související