Turisté se nedostanou na některé stezky v Boubínském pralese. Důvodem jsou nebezpečné souše napadené kůrovcem

14. duben 2022 17:15

Ročně tudy projde až šedesát tisíc lidí. Do části Boubínského pralesa v okolí jezírka se ale turisté od čtvrtka nedostanou. Hrozí tam pády stovek souší napadených kůrovcem přímo na cesty. Nový zákaz vstupu hned první den nemile překvapil několik turistů.

„Přijeli jsme z Plzně a zjistili jsme, že nemůžeme na naučnou stezku kvůli nebezpečí. No, ale dozvěděli jsme se to až na místě, žádné info dopředu, takže máme smůlu,“ říká Denisa Macková, která dorazila pod Boubín se svým manželem a dvěma dětmi.

Podél stezky jsou stovky souší napadené kůrovcem. Lesy České republiky proto požádaly o vydání zákazu vstupu. „V současné době mluvíme o čtyřech stech nebezpečných souších, ale budou přibývat. Proto jsme nežádali o pokácení, ale budeme čekat, až souše nebudou přímo ohrožovat stezky, nebo se počet sníží natolik, že riziko nebude tak vysoké jako nyní,“ uvádí ředitel lesního závodu Boubín Miloš Juha.

Hlavní uzavírka je podle něj nad Idinou Pilou. „Je to cesta dál k Boubínskému jezírku, od jezírka poté po Knížecí cestě a dále po zelené kolem Boubínského pralesa,“ popisuje.

Na části Knížecí cesty už hrozí turistům reálné nebezpečí. „Tady vidíme strom zlomený v půlce. Je to malinko jinak, než je obvyklé třeba na pláních. A před sebou už máme několik stromů, které spadly přímo přes cestu,“ ukazuje Miloš Juha.

Správa Národního parku Šumava s uzavírkou souhlasí jen částečně. „Správa se ztotožňuje s uzavírkou modré turistické trasy, to znamená od jezírka po Knížecí cestě, ale už se neztotožňuje s uzavírkou přístupové trasy od hranice rezervace k Boubínskému jezírku a dále po zelené turistické, protože tam je podle našeho názoru počet souší v podstatě stále stejný. Jedná se o desítky kusů stejně jako v minulosti,“ říká náměstkyně ředitele Silvie Havlátková.

Zákaz vstupu je dočasný. Po třech měsících Lesy České republiky opět požádají městský úřad ve Vimperku o prodloužení. Podle Miloše Juhy tak budou činit opakovaně, dokud bude trvat nebezpečí. Za porušení zákazu vstupu hrozí turistům pokuta, ve správním řízení se může vyšplhat až do výše pěti tisíc korun.

Čtěte také

Silvie Havlátková dodává, že kvůli zákazu teď nebudou mít turisté ani školní skupiny možnost vidět poslední zbytky původního pralesa a seznámit se tak i s přirozenou obnovou lesa.

Lesníci ale připomínají, že před 18 lety už se na místě stala tragédie. V roce 2004 se na boubínskou centrální stezku zřítila souše. Zasáhla ženu, která vedla za ruku malou dcerku. Dítěti se nic nestalo, ale ženě hrot zlomené větve propíchl hrudník a zemřela.

Stromy uschly po kůrovcové kalamitě, která v Boubínském pralese vrcholila v roce 2019. Souše stojí v bezzásahové zóně, v níž se nesmí kácet. Samovolný rozpad suchých stromů může trvat až deset let.

Bezzásahová plocha na území rezervace šumavského Boubínského pralesa na Prachaticku se od roku 2020 rozšířila zhruba o 55 hektarů. Dosáhla tak výměry 139 hektarů. Rozhodl o tom šumavský národní park, který tím chce ponechat větší rozlohu pralesa pro samovolný vývoj. Boubínský prales je třetí nejstarší přírodní rezervace v České republice. Vyhlášena byla v roce 1858.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související