Tunely na chorvatské dálnici A1 by se měly stát průjezdnější

15. srpen 2008
Zprávy

Na dálnici A1 budou příští rok zprovozněny další dva tubusy u tunelů Sveti roka a Mala kapela. Chorvati si připomínají Nanebevzetí Panny Marie. Jedním z fenoménů spjatých s Chorvatskem jsou kravaty.

Máme dobrou zprávu pro všechny, kdo do Chorvatska cestují autem. V červnu příštího roku budou zprovozněny druhé tubusy u bezmála šestikilometrových tunelů Sveti rok a Mala kapela na dálnici A1, která vede ze Záhřebu do Splitu. Až dosud se jezdí v obou směrech pouze jedním tubusem, což vyvolává velké problémy v plynulosti dopravy na dálnici. V sezóně se tu tvoří dlouhé fronty, ve kterých motoristé čekají i několik hodin. Tunely nyní projede okolo 30 tisíc aut denně, o víkendech je to i více. Rekord v tomto směru drží tunel Sveti rok, kde už projelo i 50 000 vozidel za jeden den. Výstavba nových tubusů u zmíněných tunelů přijde na více než 1,5 miliardy kun.

V Chorvatsku je dnes státní svátek. Lidé si připomínají Nanebevzetí Panny Marie. Po celé zemi se dnes konají mše a procesí, kterých se účastní tisíce lidí. Na největším mariánském poutním místě v Bistrici se dnes sešlo přes 80 tisíc věřících. Chorvatská republika se svými 77 procenty občanů vyznávajících katolickou víru patří v Evropě mezi nejreligióznější státy. Tato země, které se v minulosti málo dotkla evropská reformace, byla po staletí katolická a na tom mnoho nezměnil ani Titův socialistický režim. První chorvatská společenství křesťanů vznikla v osadě Krk. Tito křesťané vybudovali v Krku "oratorium" neboli místo k modlitbám, které se v 5. století přeměnilo na křesťanskou baziliku. Římský katolicismus tvořil odjakživa součást chorvatské tradice - prostupuje a do značné části definuje také dnešní kulturu.

Kravaty jsou dnes natolik běžnou součástí dnešního pánského oblečení, že nás ani nenapadne zkoumat, kde se vzaly a jaký je jejich původ. Tipnete si, odkud pochází? A nyní slíbená odpověď na otázku. Jedním z fenoménů spjatých s chorvatskou Dalmácií jsou právě kravaty. A jak jsem zjistil, mají velmi zajímavou historii:

0:00
/
0:00

Ceny a kurzy

Zagrebačka banka vyplácí za 1 Euro 7 kun a 12 lip a za 100 českých korun 28 kun a 52 lip. Ceny benzínu a nafty v síti čerpacích stanic INA zůstávají stejné. Litr Eurosuperu 95 stojí 9 kun 4 lipy a litr Eurodieselu 9 kun 46 lip.

Doprava

Hustý provoz je hlášen z dálnice A1. U tunelu Sveti rok je ve směru na Záhřeb kolona dlouhá pět kilometrů, v opačném směru je cesta volná. Tunelem Mala kapela se jezdí plynule. Na silný boční vítr dejte pozor mezi mýtnicemi Zadar 2 a Šestanovac. Silnici v blízkosti moře mohou být mokré a klouzat. Zvýšený provoz je hlášen i z většiny hraničních přechodů.

Počasí

V noci a v sobotu 16. srpna dopoledne bude oblačno s lokálními dešti. Postupně se bude rozjasňovat. Povane mírný severní a severozápadní vítr, na severním pobřeží bude foukat bura. Ranní teploty 19 až 24, odpolední 25 až 30 st. C. Teplota moře 23 až 28 st.

Jachtaře upozorňujeme, že zítra odpoledne bude foukat jugo, je to silný jižní až jihovýchodní teplý a vlhký vítr, který postupně zesiluje a zvedá dlouhé a vysoké vlny. Od pobřeží na severním Jadranu bude foukat také bura o rychlosti do 55 uzlů, moře tam bude na stupni 4 až 5. Na otevřeném moři na severu je hlášen i neverin, což je lokální a krátkodobá nebezpečná bouře se silnými a dlouhými nárazy větru. Viditelnost na moři zítra bude 10 až 20, místy pouze 2 až 4 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio