Tropické teploty lákají lidi k vodě. Koupaliště mají rekordní návštěvnost

27. červen 2019 14:30

Mezi oblíbená místa ke koupání na jihu Čech patří jezera na pískovnách u Veselí nad Lužnicí. Denně sem přijedou stovky lidí.

„Je to stejné jako každý rok, když začnou ta největší vedra. Máme úplně plno. Jezdí sem lidé z Budějovicka, Táborska, Pelhřimovska,“ říká pořadatel festivalu Veselské kulturní léto na pískovnách Luděk Myller.

Kvalita vody je na pískovnách lepší, když se tu koupe hodně lidí. „Lidé víří dno, spodní voda se začne filtrovat a čistit. V květnu byste se nevykoupal, teď je voda výborná,“ vysvětluje zdánlivý paradox Luděk Myller.

Bylo vám loni horko? Rok 2018 byl v Českých Budějovicích historicky nejteplejší

Kropící vůz ochlazuje rozpálené náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

Ráno jaro, odpoledne léto, vpodvečer podzim a večer a v noci zima. Takto se nám v poslední době velmi často vystřídají v průběhu dne roční období třeba i několikrát. Určitě jste si toho všimli.

Velký zájem o koupání potvrzují i turistická infocentra. „Jak cyklisty, tak pěší posíláme na pískovnu, kde je krásné koupání. A pokud chtějí delší trasu, tak do Nadějské rybniční soustavy nebo na Třeboňsko, kde vedou cesty po hrázích a lesy, což je v horku lepší,“ říká vedoucí veselského infocentra Lenka Horejsková.

Turisté mohou na pískovnách navštívit také festival Veselské kulturní léto, který přináší až do konce prázdnin desítky koncertů, divadlo, filmová představení a sportovní soutěže.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související