Tropické teploty a všude kolem rozpálené sporáky a grily. Horké léto je pro kuchaře náročné

12. srpen 2024 14:55

Česko zřejmě čeká nejteplejší týden letošního léta. Denní teploty budou stoupat přes 30 stupňů Celsia. Skvělá zpráva pro ty, kteří můžou trávit čas u vody. Podstatně méně je horko příjemné v zaměstnání. Náročné je léto třeba pro kuchaře, kteří se pohybují mezi rozpálenými plotnami a grily.

„Teď je tady velký zdroj tepla, děláme špecle, nalévám si připravené těsto. Ze všech hrnců se kouří, digestoř odsává, ale samozřejmě se tu horko kumuluje,“ popisuje majitel restaurace v Litvínovicích u Českých Budějovic Jindřich Petřík.

V kuchyni je podle něj po celý den teplota zhruba o tři až pět stupňů vyšší než venku. „Klimatizaci nemáme, protože ji vlastně ani nechceme. U sporáků a grilů je opravdu velké horko, a kdyby k tomu člověku foukala klimatizace studený vzduch na záda, tak to není dobré,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Na teplo se dá zvyknout a po několika dnech vám to ani nepřijde, samozřejmě musíte hodně pít. I hosté si po prvních třech dnech zvyknou a prodávají se úplně klasická jídla jako kachna a řízek. K tomu samozřejmě děláme více salátů a těstovin,“ dodává Jindřich Petřík.

V horku kuchyně pracuje také kuchař Petr Nechvátal. „Je tam spousta vlivů, konvektomaty, které jedou na páru, fritování, gril, pořád zapnutý sporák, takže horko a vlhkost, to je asi to hlavní, proč je kuchařům takové vedro. Člověk si na to nikdy úplně nezvykne, ale snáší to líp. Poznáte to, když pak jdete normálně ven, všem je hrozné vedro a vám je lépe,“ vypráví.

Od úterý do Česka přijdou také lokální bouřky. Ty pravděpodobně doprovodí přívalové srážky a možná i menší kroupy.

Spustit audio

Související