Tropické teploty a všude kolem rozpálené sporáky a grily. Horké léto je pro kuchaře náročné
Česko zřejmě čeká nejteplejší týden letošního léta. Denní teploty budou stoupat přes 30 stupňů Celsia. Skvělá zpráva pro ty, kteří můžou trávit čas u vody. Podstatně méně je horko příjemné v zaměstnání. Náročné je léto třeba pro kuchaře, kteří se pohybují mezi rozpálenými plotnami a grily.
„Teď je tady velký zdroj tepla, děláme špecle, nalévám si připravené těsto. Ze všech hrnců se kouří, digestoř odsává, ale samozřejmě se tu horko kumuluje,“ popisuje majitel restaurace v Litvínovicích u Českých Budějovic Jindřich Petřík.
V kuchyni je podle něj po celý den teplota zhruba o tři až pět stupňů vyšší než venku. „Klimatizaci nemáme, protože ji vlastně ani nechceme. U sporáků a grilů je opravdu velké horko, a kdyby k tomu člověku foukala klimatizace studený vzduch na záda, tak to není dobré,“ vysvětluje.
Čtěte také
„Na teplo se dá zvyknout a po několika dnech vám to ani nepřijde, samozřejmě musíte hodně pít. I hosté si po prvních třech dnech zvyknou a prodávají se úplně klasická jídla jako kachna a řízek. K tomu samozřejmě děláme více salátů a těstovin,“ dodává Jindřich Petřík.
V horku kuchyně pracuje také kuchař Petr Nechvátal. „Je tam spousta vlivů, konvektomaty, které jedou na páru, fritování, gril, pořád zapnutý sporák, takže horko a vlhkost, to je asi to hlavní, proč je kuchařům takové vedro. Člověk si na to nikdy úplně nezvykne, ale snáší to líp. Poznáte to, když pak jdete normálně ven, všem je hrozné vedro a vám je lépe,“ vypráví.
Od úterý do Česka přijdou také lokální bouřky. Ty pravděpodobně doprovodí přívalové srážky a možná i menší kroupy.
Související
-
Kuchyň, jídelníček, záchody i stany kontrolují hygienici na letních táborech. Problémů nachází málo
Čistota a dokonce pestrý jídelníček jsou na letních táborech pro děti už samozřejmostí. Prokázaly to kontroly hygieniků. Letos jich po celém Česku bylo už téměř pět set.
-
Platy kuchařek ve školních jídelnách jsou nízké. Zvlášť ve městech se síly do kuchyně těžko shánějí
Jihočeské školy bojují s nedostatkem kuchařů a kuchařek ve svých jídelnách. Špatně placená kvalifikovaná práce není mezi potenciálními zájemci příliš populární.
-
Sehnat praxi pro budoucí kuchaře je těžké. Jindřichohradecké učiliště proto buduje školní restauraci
Učni v Jindřichově Hradci brzy zkusí uvařit první jídla v nové cvičné kuchyni. Profesionální gastrostudio staví v areálu školy Jihočeský kraj, aby žáci snáze získali praxi.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Bude tady stánek, přijede komise. Lidé ale mají jiné starosti.‘ Starostce Kobylé pomůže s volbami stát
-
Harrisová versus Trump týden poté. Demokratka po debatě nabrala v průzkumech, do voleb je však daleko
-
Von der Leyenová slíbila 10 miliard euro pro země zasažené povodněmi. Dvě miliardy připadnou Česku
-
Exploze vysílaček a pagerů v Libanonu už mají 37 obětí. Izrael tím vyhlásil válku, vzkázal šéf Hizballáhu