Tříkrálová sbírka na jihu Čech byla úspěšná, vybralo se přes čtyři miliony korun

24. leden 2013

Tříkrálová sbírka na jihu Čech byla úspěšná. Sbírka se konala minulý týden, dnes zveřejnila Diecézní charita, hlavní pořadatel sbírky, výsledky. Podle nich se při letošní sbírce v českobudějovické diecézi vybralo 4 025 035 korun, což je o 154 529 korun více než v roce minulém.

Zástupci charity neskrývali velké překvapení. Obávali se neúspěchu sbírky, třeba v souvislosti s církevními restitucemi a také se stále se zhoršující ekonomickou situací řady rodin na jihu Čech.

V diecézi se koledovalo na 51 místech. Velice štědří dárci byli v Českých Budějovicích, kde charity vykoledovaly necelých 290 tisíc korun, a v Pelhřimově, kde se částka dokonce blížila 450 tisícům.

Další místa, kde výtěžek sbírky přesáhl přes sto tisíc korun, jsou Boršov nad Vltavou, Horažďovice, Kamenice nad Lipou, Katovice, Prachatice, Strakonice, Sušice, Třeboň, Týn nad Vltavou a Vodňany.

Téměř celá vykoledovaná částka zůstane tam, kde byla vybraná. Konkrétní pomoc z výtěžku bude například na domácí pečovatelskou a ošetřovatelskou službu, pro lidi se zdravotním postižením, na domovy pro seniory – ve Veselí nad Lužnicí, Pravětíně u Vimperka či Strakonicích, na azylové domy pro matky s dětmi bez přístřeší, na služby následné péče, na volnočasové aktivity pro děti a mládež či podporu domácí hospicové péče.

Část peněz půjde také na humanitární pomoc doma i v zahraničí.

autor: pfr
Spustit audio