Třídění bioodpadu musí být možné celoročně. Obcím a městům to nařizuje zákon. Jak to udělají, je na radnicích

11. leden 2021 14:30

Někde pro odkládání bioodpadu otevírají přes zimu sběrné dvory. V Jindřichově Hradci se rozhodli i v zimě hnědé kontejnery vyvážet.

Se Zdeňkem Dubou vedoucím provozu jindřichohradecké pobočky společnosti AVE sledujeme při práci partu popelářů. V Buku u Jindřichova Hradce právě do svého auta vysypávají jeden z kontejnerů na bioodpad. Někdy je to bez problémů, někdy naopak.

„Dnes je mínus pět stupňů a listí v kontenjeru bylo zvlhlé, tak to zmrzne a tím pádem se z toho udělá koule ledu a nejde to z popelnice vysypat,“ popisuje situaci Zdeněk Duba.

V Jindřichově Hradci a jeho místních částech už město rozdělilo bezmála dva a půl tisíce malých kontejnerů na třídění bioodpadu. Před domy jich je teď vyndaných ale minimum.

„Je jich tak asi čtvrtina oproti tomu, když je léto, nejsou na to zvyklí,“ míní Zdeněk Duba.

Obce a města musejí umožnit lidem třídit bioodpad celoročně. Zajistit to ale můžou třeba i tak, že otevřou sběrné dvory. V Jindřichově Hradci se rozhodli i v zimě kontejnery vyvážet.

„Spousta bioodpadu v domácnostech vzniká i při vaření v kuchyni, zvláště teď v době nouzového stavu,“ vysvětluje mluvčí radnice Eliška Čermáková. A dokládá to i statistikou.

V roce 2020 bylo svezeno 897 tun bioodpadu a v roce 2019 to bylo 738 tun.

Přesto bude rozdíl mezi zimním a letním svozem bioodpapu.

„V lednu, únoru a poté v prosinci, bude svoz probíhat jednou měsíčně, od března do listopadu bude svážen tak, jak jsou občané zvyklí, tedy jednou za čtrnáct dní,“ dodává mluvčí.

Město chce lidi k třídění bioodpadu dál motivovat. Teď se zaměří hlavně na obyvatele sídlišť.

Od 1. ledna letošního roku platí nový zákon o odpadech. Ten posouvá datum konce skládkování využitelných a recyklovatelných odpadů ze současného roku 2024 na rok 2030. Přesto bude obce nutit odpad v co největší možné míře třídit. Poplatek za tunu odpadu uloženého na skládce totiž stoupne z 500 na 1850 korun a požadovaná míra třídění vzroste ze současných 40 na 70%.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio