Tři novodobí váleční hrdinové mají v Dačicích svou pamětní desku

12. listopad 2018 11:58

Václav Martínek, Petr Hos a Bohumil Vávrů – to jsou jména vojáků, které nově připomíná pamětní deska na náměstí v rodných Dačicích. Všichni tři zahynuli v 90. letech při plnění zahraničních misí na území bývalé Jugoslávie.

Vedle obětí první a druhé světové války tak město vzdalo hold i novodobým válečným hrdinům. Slavnostního odhalení pamětní desky se zúčastnily stovky lidí, nechyběli mezi nimi zástupci armády i vedení dačické radnice.

Válečné veterány si město připomíná každoročně. „Myslím, že tohle je jeden z okamžiků, kdy si uvědomujeme, že jména, která čteme na různých památnících a pomnících, nejsou jenom jména, ale jsou to konkrétní lidi se svými osudy a rodinami,“ řekl starosta města Karel Macků.

Pamětní deska je umístěna na pomníku, který připomíná padlé v první a druhé světové válce a také obyvatele Dačic zavražděné při holocaustu. „Tady se nám spojuje poslední století Československé a České republiky na jednom místě. V tom je pomník na dačickém náměstí unikátní,“ komentoval ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík.

Václav Martínek a Petr Hos zahynuli při dopravních nehodách na území dnešního Chorvatska během plnění mezinárodní operace UNPROFOR. „V případě Bohumila Vávrů je situace jiná. On byl palubním mechanikem na vrtulníku v rámci operace SFOR. Přišel o život 25. října 1998, kdy došlo k těžké havárii vrtulníku, který v té operaci působil,“ dodal Eduard Stehlík.

S Tomášem Procházkou, který zemřel na misi v Afghánistánu, se v Prachaticích loučily stovky lidí

Lidé, kteří se přišli rozloučit s padlým vojákem Tomášem Procházkou, zcela zaplnili hřbitov v jeho rodných Prachaticích

Rodina, přátelé i vojáci se na prachatickém hřbitově rozloučili s Tomášem Procházkou. Vojenský kynolog zemřel 22. října na základně Šindánd v Afghánistánu poté, co na projíždějící české auto začal střílet afghánský voják.

Den válečných veteránů si naše země připomíná od roku 2001. Podle Eduarda Stehlíka se povědomí o tomto svátku každoročně zvyšuje například i u zástupců mladší generace. „Uvědomují si, možná i pod vlivem smutných událostí z letošního roku, kdy jsme ztratili hned čtyři vojáky, že vojáci chrání obyvatele České republiky, plní závazky České republiky, i když třeba hodně daleko za jejími hranicemi. Tímhle způsobem jim mohou vzdát úctu a celá řada lidí to velmi ráda dělá,“ popsal Eduard Stehlík.

Od založení samostatné České republiky v roce 1993 zahynulo na zahraničních misích 28 českých vojáků. Polovina z nich položila svůj život v Afghánistánu.

Spustit audio

Související