Tři kominíci v jedné rodině. Bratři Kůtovi z Budějovic si řemeslo zamilovali, líbí se jim krásné výhledy i nezávislost

12. červen 2022 08:28

Kominíka nesežene ze dne na den. V Česku je jich zhruba šest tisíc, přesto mají práce nad hlavu. Českobudějovický kominík Jakub Kůta má objednávek plný diář už několik let, proto k sobě hledal pomocníky. Nakonec založil rodinný kominický klan. Na toto černé řemeslo se dali i jeho mladší bratři. Dva z těchto kominíků přitom původně vystudovali úplně jiný obor. 

Devětatřicetiletý kominík Jakub Kůta pracuje se svými dvěma bratry, třiadvacetiletým Tomášem a devatenáctiletým Davidem. „Klientela je obrovská. Měl jsem toho už tolik, že jsem nabídl nejmladšímu bráchovi, aby se přidal, abychom to vůbec mohli zvládat. Jsou kominíci, kteří to dělají třeba jenom sezónně, my opravdu jedeme celoročně,“ říká Jakub Kůta.

Z Jakuba měl být výpočetní technik, po maturitě se ale rozhodl jinak. „Zjistil jsem, že mě práce s počítačem vlastně vůbec nebaví a že bych chtěl dělat něco venku. Měl jsem vždycky trochu problém s autoritami, takže práce, kde dělám sám na sebe, je úplně ideální,“ přiznává.

„Kominické řemeslo mi přišlo pěkné. Říkal jsem si, že ho moc lidí nedělá a že bych se mohl snáz uchytit. Ani pořizovací náklady nebyly moc vysoké, nakoupil jsem nějaké kartáče, bloky a auto a mohl jsem fungovat,“ dodává.

Čtěte také

Mladší Tomáš se vyučil kominíkem hned po základní škole. „Nevěděl jsem, co budu po základce dělat, tak jsem přistoupil na bratrovu nabídku. Já se rád zamažu, líbí se mi pěkné výhledy a hlavně si dělám na střeše a je tam klid. Nastoupil jsem do rozjetého vlaku, nemusel jsem si hledat práci a už jsem to měl jisté,“ vypráví.

Nejmladší David vystudoval cestovní ruch, po maturitě ale doplnil rodinný kominický trojlístek. „Před měsícem jsem odmaturoval na škole cestovního ruchu. Myslel jsem si, že to bude práce, kterou budu chtít dělat, ale během třetího ročníku jsem zjistil, že mě to nenaplňuje. A pak přišel nejstarší bratr s nabídkou, abych se připojil k němu jako kominík. Tak jsem souhlasil,“ vysvětluje.

„Je vlastně výhodou, že jsme všichni tři rodina. Ta práce je v klidnějším prostředí, nehádáme se, většinou je sranda, jde to od ruky,“ pochvaluje si David Kůta.

Řemeslo má v dnešní době zlaté dno a platí to i o tom kominickém. Na tom se bratři Kůtovi shodnou. Kominíky totiž už dávno neživí jen čištění komínů, ale také revize, prohlídky nebo dohled na stavbách. Nedostatku práce se tedy šikovní řemeslníci v tomto oboru rozhodně obávat nemusí.

Spustit audio

Související