Třetí povodňové stupně jsou na jihu Čech na Blanici, Otavě, Volyňce a na Černé

28. červen 2009

Podle informací Povodí Vltavy opět vystoupila na třetí povodňový stupeň říčka Černá v Líčově, zatím je ale zhruba půl metru pod úterní úrovní, kdy se v Benešově nad Černou vylila z břehů. Třetí povodňové stupně jsou také na Blanici, na Podedvorském mlýně její hladina klesla za hodinu o zhruba deset centimetrů, podobně je tomu i v Bavorově.

O deset centimetrů klesla i Volyňka na měřicí stanici v Neměticích, kde se ale stále hladina drží na třetím povodňovém stupni. Na nejvyšším povodňovém stupni je i Otava ve Strakonicích, kde hladina kulminovala mezi devátou a desátou hodinou a teď zatím klesá.

Pokud nemusíte, raději do oblastí Prachaticka a Strakonicka, kde se řeky vylily z břehů, autem nevyjíždějte. Radí to jihočeští policisté. Jejich mluvčí Jana Kameníková upřesnila, které silnice jsou neprůjezdné: "Uzavřena byla silnice I/4 v úseku Strakonice - Prachatice a silnice II/142 mezi obcemi Bavorov a Netolice. Uzavřena je i železniční trať mezi stanicemi Volyně - Lčovice a železniční trať z Prachatic do Vodňan. Na Prachaticku je se zvýšenou opatrností sjízdná silnice u obce Žárovná, vozovka mezi obcemi Záblatí - Kratušín a silnice v úseku Vimperk - Lipka. Tady je na silnici naplavená ornice. U Zbrdského mlýna pokračují práce na odstraňování kamení z vozovky. Ve městě Prachatice je zcela neprůjezdná Krumlovská ulice u viaduktu. V uvedeném místě je na vozovce asi jeden metr vody. Uzavřena je silnice I/4 v úseku Vimperk - Čkyně, z důvodu podemletí části vozovky. Na Strakonicku řeka Volyňka zaplavila místní komunikaci v úseku Strakonice - Radošovice. V obci Vodňany došlo k zaplavení některých místních ulic."

Další preventivní opatření kvůli hrozící velké vodě se chystají v Českém Krumlově. S ohledem na nepředvídatelný vývoj počasí a na vysokou úroveň hladiny Lipna připravují Služby města Český Krumlov další pytle s pískem. V Rybářské ulici byl znovu naplněn kontejner s pytli s pískem, kde si obyvatelé mohou brát pytle a zabezpečovat jimi své nemovitosti. Pracovníci města obejdou také nejohroženější lokality a nabídnou preventivně obyvatelům pískové zátarasy. Na staré Dobrkovické silnici za restaurací Oblouk byla preventivně instalována hráz z pytlů s pískem, protože v této lokalitě se řeka Polečnice nejvíce rozvodňuje.

Na povodňovou vlnu se chystá i Písek. V poledne tady zasedal povodňový štáb. Nejhorší existující scénář předpovídá pro Písek souběh povodňových vln z Otavy a Blanice, podobně jako tomu bylo v roce 2002. Tentokrát by ale podle aktuálních z krizového štábu města neměla hladina Otavy u Kamenného mostu paty povodňových zábran, které jsou v Čechově ulici nainstalovánu už od dnešního dopoledne. Obyvatelé domů a majitelé obchodů v Čechově ulici si pro jistotu vyklízejí sklepní a přízemní prostory. Evakuován je už městský ostrov a demontováno je i tamní dětské hřiště. Vyklizený je také svěrný dvůr na nábřeží a lidé jsou informováni.

Kulminace Otavy v Písku se očekává kolem 18. hodiny, a to nad třetím stupněm povodňové aktivity. Dosud je vyhlášen jen stupeň pohotovosti a řeka se drží v březích. Stav ohrožení je už vyhlášen na Blanici v Protivíně.

Spustit audio