Trénink, saxofon, zápočty i zraněné rameno... Eva Samková se už těší na olympijský závod

27. leden 2018

Je jí 24 let a je jednou největších českých nadějí na medaili z únorových olympijských her v Jižní Koreji. Snowboardcrossařka Eva Samková. Její život exkluzivně zblízka sledoval řadu měsíců reportér Jakub Marek. Výsledkem je unikátní časosběrný dokument Olympijský rok Evy Samkové.

Vrchlabí, dvoupodlažní rodinný dům, zahrada s ovocnými stromy, ohniště. Místo, kde Eva Samková prožila dětství, chodila na základní a střední školu, učila se hrát na saxofon. Záhy ovšem hudbě i dalším volnočasovým aktivitám zatnula tipec kariéra profesionálního sportovce.

Před téměř čtyřmi lety se Eva prakticky ze dne na den stala v kavkazském zimním středisku sportovní celebritou. Tři roky po olympijském zlatu přišel další úspěch – druhé místo Světového poháru ve Švýcarsku jako pojistka křišťálového glóbu za celkové vítězství v prestižním seriálu.

Olympijský rok 2018

Nezastupitelnou roli ve sportovním životě Evy Samkové má trenér Marek Jelínek. Po jeho vzoru tak nastoupila na FTVS UK obor trenérství. Se spolužáky na lyžařském kurzu usilovala o zisk zápočtu zimního semestru.

„O zápočtech se mi zdálo. Vždy doufám v to, že když se člověk zapojuje v průběhu výuky a snaží se, tak pak k tomu třeba přihlédnou i učitelé,“ vysvětluje Eva Samková.

Čtěte také

Ačkoliv není hollywoodská hvězda a snowboardcross není v Česku tak populární jako hokej nebo biatlon, i tak ji lidé poznávají. Za čtyři roky si ale začala zvykat. „Člověk jde do baru, a oni se se mnou chtějí ve dvanáct v noci vyfotit, a já vždycky říkám: Hele, po desáté už se nefotím,“ říká s úsměvem.

Trápení s ramenem

Příprava na olympiádu, to není jenom donekonečna opakované sjíždění snowboardcrossové dráhy a pilování techniky. V červnu se vypravila do supermoderního tréninkového centra v Rakousku.

Eva Samková

Chvíli před olympiádou ale českou snowboardcrossařku trápí problémy už s jednou operovaným ramenem a přišla o tři prosincové závody ve Světovém poháru. „Člověk si uvědomí, když se mu něco stane, jak moc rád závodí a má rád svůj sport,“ přiznává.

Eva Samková se o svůj optimismus nenechá připravit, s odvahou vyhlíží 16. únor 2018 a olympijský závod v jihokorejském Pchjongjangu. K dobré náladě přispěla o Vánocích i opomíjená záliba ve hře na saxofon.

autor: jam
Spustit audio