Třeboňští taekwondisté vozí pravidelně medaile z mistrovství Evropy i světa

4. leden 2019 07:09

Třeboňské taekwondistické juniorky navazují na éru několikanásobného mistra světa v mužské kategorii Jana Mračka. Letos přivezly medaile z mistrovství světa i Evropy.

Na mistrovství Evropy bodovaly Eliška, Veronika a Anežka, která už má i titul mistryně světa. „Mě asi nejvíc vynervovalo během těch závodů, že se čekalo, že zase budu úspěšná. Tyhle závody ale pro mě byly první za starší juniorky, tak jsem se bála, že třeba ostatní budou zklamaní,“ přiznává.

Nakonec se však úspěch dostavil. Podle Anežky velkou roli hrají přípravná soustředění před šampionáty, ale i pravidelné tréninky v třeboňském oddílu. Taekwondo mladou dívku pořád moc těší, což dokazují její rozzářené oči, když o sportu mluví.

Mezi nejmladší závodnice patřila Veronika. „Byla to moje první zkušenost na tak velkém závodě a bylo to fakt skvělé. Byla jsem nadšená a určitě mě to motivovalo i dál, abych byla ještě lepší,“ popisuje.

Čtyři medaile z mistrovství světa přivezla čtrnáctiletá taekwondistka z Třeboně

Anežka Čurdová na mistrovství světa v taekwon-do

Dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili si přivezla třeboňská taekwondistka z mistrovství světa v Itálii. Čtrnáctiletá Anežka Čurdová je pátou světovou šampionkou, kterou za téměř třicet let své existence oddíl vychoval. Studuje gymnázium a trenéři o ní mluví jako o výjimečném talentu.

Tři týmové medaile, jednu zlatou a dvě stříbrné, už má z nejvyšších soutěží Eliška. Taekwondu se podle svých slov věnuje pro skvělý pocit na stupni vítězů, ale i pro radost z pohybu. Má to však také svá negativa. „Chodím na každý trénink a tím obětuji hezké známky ve škole a méně se setkávám s kamarády venku,“ říká.

Třeboňský klub taekwonda je velmi úspěšný, vychovává mistry Evropy i světa. Šéftrenér Zbyněk Mácha na to ale prý žádný recept nemá. „Nevím, děláme to rádi a prostě máme šikovné holky i šikovné kluky a správný přístup k nim,“ komentuje.

Z mistrovství Evropy si třeboňské dívky přivezly devět medailí. Anežka Čurdová a Veronika Rožboudová pak potvrdily pozici favoritek i na mistrovství světa, kde získaly pět dalších individuálních i týmových medailí.

autor: Mária Pfeiferová

Související