Třeboňští pištci okouzlili Řím i papeže

24. říjen 2011

Flétnový soubor Třeboňští pištci koncertoval v Římě a Vatikánu na pozvání velvyslance při Svatém stolci Pavla Vošalíka. Vrcholem jejich cesty byl koncert s názvem Pocta růži v římské bazilice svaté Praxedy. Pištci také dostali možnost zahrát samotné hlavě katolické církve - papeži Benediktu XVI.

V úterý 18. října 2011 koncertoval soubor Třeboňští pištci, který tvoří amatérští muzikanti od dětí po dospělé, v jednom z nejstarších římských kostelů sv. Praxedy. Na koncertě s názvem Pocta růži – Evropská renesanční a barokní flétna zazněla i díla rodáka z Jindřichova Hradce, Adama Michny z Otradovic.

O den později zahráli pištci přímo papeži Benediktu XVI. při generální audienci. Zvolili známý úryvek Hle, náš vítěz přichází z Händelova oratoria Juda Makabejský. Stali se tak teprve čtvrtým českým souborem, který reprezentoval Českou republiku před Svatým stolcem. Papež jejich krátký hudební vstup ocenil potleskem a přátelským pokynutím.

Atmosféru koncertu třeboňských muzikantů v Římě i setkání s papežem Benediktem XVI. si můžete okusit v reportážích naší zpravodajky Pavly Kuchtové.

autor: pku
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.