Třeboňské lázně začaly přijímat klienty s takzvaným post-covidovým syndromem

23. únor 2021 10:46

První lidé s dlouhodobými potížemi po prodělaném onemocnění do Lázní Aurora zamířili na začátku tohoto týdne. Sedmidenní pobyt má nastartovat jejich regeneraci.

Zhoršené dýchání, svalová slabost, problémy s citlivostí prstů – i to jsou příznaky takzvaného post-covidového syndromu. Rehabilitační balíček k jeho léčbě nově nabízejí lázně v Třeboni

Na začátku reportáže připravuje Zuzana Soukupová v balneoprovozu Lázní Aurora jednu z léčebných koupelí. I ta je součástí nového rehabilitačního balíčku, který lázně připravili pro klienty s takzvaným post-covidovým syndromem.

„Přemýšlí se nad tím, že spojovacím článkem potíží by mohly být problémy na úrovni kapilár, to znamená, lidé mají nejen klasické potíže dýchací, ale i potíže se srdcem, se zhoršenou citlivostí, někdy se svalovou únavou,“ vysvětluje primář Lázní Aurora Karel Bajer. V rehabilitačním balíčku pro lidi s potížemi po prodělaném onemocnění covid-19 jsou proto léčebné procedury z široké škály. Zatím jsou určené pro samoplátce a nastavené na týdenní pobyty. Přesto se lázně snaží prosadit jejich proplácení pojišťovnami.

Jak řekl starosta Třeboně za ODS a jednatel lázní Jan Váňa, byla dopisem oslovena vláda, ale zatím bez odezvy. O léčbu post-covidového syndromu zatím projevilo přibližně 40 lidí. Ani to ale nedokáže dohnat zimním ztrátu lázní. Teď jsou zhruba na 50% své běžné únorové obsazenosti.

Někteří lidé návštěvu lázní odkládají kvůli obavám z nákazy koronavirem. Velký propad klientely představuje i odkládání plánovaných operací. Přesto jejich vedení věří, že zájem o lázeňské pobyty bude růst a na konci února nebo na začátku března se otevřou i druhé třeboňské lázně Berta, které byly od poloviny ledna kvůli malému zájmu uzavřené.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio