Třeboňská firma dovezla na český trh čtyři tuny závadných pstruhů

23. duben 2019 17:37

Veterináři odhalili u více než deseti tisíc pstruhů z Itálie zakázanou leuko-malachitovou zeleň. Závadné ryby se dostaly až k českým spotřebitelům, a to na pobočkách třeboňské společnosti Fish Market a v prodejnách Albert.

Vzorky přesáhly povolený limit sedminásobně. Pstruhy do České republiky dovezla od italského výrobce třeboňská společnost Fish Market.

Živé ryby byly už začátkem dubna v Třeboni zpracovány a následně distribuovány do obchodní sítě. Byly chlazené, vakuovaně zabalené, objevily se i v různých akcích.

Celkem se jednalo 4200 kilogramů pstruhů. Na pultech by být už neměli, protože datum spotřeby bylo 15. dubna. Pokud si je ale někdo koupil a zamrazil, může je vrátit v místě nákupu.

Používání leuko-malachitové zeleně je v Evropě zakázané už od roku 2000. Podle ředitele českobudějovické Krajské veterinární správy Františka Kouby se látka dříve u ryb naprosto běžně používala jako léčivo proti parazitům a plísním, a je proto pravděpodobné, že se do masa dostala ještě v Itálii před vlastním dovozem do České republiky.

V Lomnici nad Lužnicí prodali 560 kilo masa z Polska, které může být nakažené salmonelou

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav (ilustrační foto)

Do Česka se z Polska dostalo dalších 1 164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Asi 560 kilogramů z této závadné šarže se prodalo v obchodě v Lomnici nad Lužnicí.

Konzumace malého množství závadných pstruhů by neměla být pro člověka nebezpečná. „Leuko-malachitová zeleň je potenciálně karcinogenní látka, která může způsobit rakovinové onemocnění, ale jde o vysoké dávky, které by se musely použít v potravním řetězci. To znamená, že by člověk musel zkonzumovat vysoké množství takto zasažené potraviny,“ doplnil František Kouba.

Veterinární správa už informovala ostatní členské země Evropské země, zároveň byly zastaveny všechny dodávky od italského producenta do České republiky a bylo zahájeno správní řízení s českým dovozcem, který může dostat pokutu až do výše 50 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související