Třeboň ožije tradičními Rybářskými slavnostmi na hrázi rybníka Svět

19. srpen 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Historie města Třeboně je nerozlučně spjatá s tradicí rybníkářství, které se v této oblasti rozvíjelo od 14. století. Každý rok v srpnu se tu proto konají velkolepé Rybářské slavnosti. Letos se v areálu Pod Světem a na sádkách Rybářství Třeboň uskuteční od 19. do 21. srpna. Jako každý rok představí rybářské řemeslo a přípravu rybích pochoutek.

Bohatá nabídka zážitků je připravena na sádkách u rybníka Svět a na Masarykové náměstí. Chutné tipy na přípravu třeboňského kapra předvede kuchařský čaroděj Petr Stupka, rybáři na sádkách ukáží rybářské techniky, na náměstí zahrají kapely Kredencz a Pacifik a hladinu rybníka Svět ovládnou veslařské závody s mezinárodní účastí.

V pátek 19. srpna dorazí do Třeboně na své prázdninové pouti i náš pořad Česko - země neznámá. Vysílací stan bude stát na Masarykové náměstí. Moderátoři Pavel Kudrna a Eva Kadlčáková přivítají v přímém přenosu řadu zajímavých hostů.

Jedním z nich bude ředitel Rybářství Třeboň Jan Hůda, který prozradí, jaký bude letošní program Rybářských slavností. Pak se podíváme do rybí líhně, kde jsou sumci, ke kterým není radno strkat ruku. Jste zvědaví proč? Odpověď zazní právě na hrázi rybníka Svět. A také se dozvíte, kdo může být pasován na člena Cechu rybářského, aniž by chytil jedinou rybu.

V Třeboni navštívíme také nedaleký zámek a v něm ukrytý rožmberský rodový archiv. Máme přislíbeno, že do rukou dostaneme knihu ze 13. století.

A samozřejmě nesmí v lázeňském městě Třeboni chybět návštěva světoznámých lázní Aurora. Hlavní a nejtypičtější léčební metodou je zde slatina. Má především organický původ v rostlinách typu ostřice, orobinec, rákos, z anorganických složek obsahuje pak hlavně železo a síru. Slatina vznikla jejich zetlením. Aby bylo možné ji požít k léčbě, musí se rozmělnit, naředit a ohřát. Hlavním účinkem je postupné, rovnoměrné prohřívání organismu. Kromě toho slatina blahodárně působí také na kůži a má i pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost.

Spustit audio