Toužíte po klidu a míru? Vydejte se k buddhistické stúpě u Těnovic na jižním Plzeňsku

31. březen 2021

Každý z nás občas zatouží po klidu a míru. Kde ale najít místo, kde si to můžeme dopřát? My o jednom takovém víme. Jde o první buddhistickou stúpu v České republice. Tyčí se nad obcí Těnovice na jižním Plzeňsku a není určena výhradně buddhistům, ale všem, kdo chtějí zklidnit mysli, načerpat nové síly a případně se i pokochat výhledem do kraje.

Stúpa zde stojí od roku 2014. „Je to buddhistická svatyně. Na rozdíl od křesťanských svatostánků se do ní nedá vejít. Je to taková stavba v krajině, která symbolizuje různé úrovně náboženství, symbolizuje Buddhovo tělo a svým tvarem má Buddhu i připomínat,“ popsala stúpu vedoucí infocentra ve Spáleném Poříčí Ivana Paseková.

Do útrob stúpy se před inaugurací vkládají různá přání a figurky. „V horní části je umístěná figurka Buddhy, která je vidět. Od stúpy také vedou praporky, které zachycují přání lidí. Ti na ně zde myslí a posílají je do krajiny, do prostoru,“ pokračuje vedoucí infocentra. Pozitivní vliv na mysl i na přání by pak mělo mít obcházení stavby ve směru hodinových ručiček.

Od stúpy je nádherný výhled

Místo, kde stúpa stojí, nebylo vybráno náhodně. Vyrostla na vyvýšeném místě, odkud je téměř kruhový rozhled, a kde je energie krajiny obzvláště silná. „Tady na člověka může působit i to, co je mezi nebem a zemí. Místo je vhodné úplně pro každého a je to tady krásné. Je to místo, kde je klid, kde nad sebou slyšíte skřivánka a kde se k sobě lidé chovají hezky,“ dodává Ivana Paseková.

V těsné blízkosti buddhistické stúpy se nachází Centrum buddhismu Diamantové cesty, které stavbu vybudovalo. „Každý rok se sem sjíždějí tisíce lidí na různá meditační setkání. Ale nabízejí tu i možnost třeba jen klidného víkendu, odpočinku, meditace,“ uzavírá návštěvu buddhistické stúpy u Těnovic vedoucí infocentra.

Spustit audio