Toulavého makaka chytili na Chrudimsku

25. únor 2011

Makak Šimpy, který vloni 22. června utekl ze zoologické zahrady v Olomouci, byl dopaden v Licibořicích na Chrudimsku. Na jeho odchytu se podílely tři jednotky hasičů, policisté i veterináři. Uprchlík se po osmi měsících vrátí do domovské zoo.

Opici se snažili místní lidé nalákat na pamlsky, když se k němu ale přiblížili hasiči se sítěmi, vylezl na strom. Nakonec ho museli omámit uspávací střelou a poté pomocí žebříku sundat ze stromu. Podle agentury ČTK putoval nejdříve do Záchranné stanice pro zvířata Pasíčka u Skutče na Chrudimsku, poté byl odeslán do zoologické zahrady.

Šimpy na svém útěku urazil mnoho kilometrů. Během cesty ho viděli na Svitavsku a Žďársku. Na Chrudimsku se objevil poslední měsíc. Spolu s ním uprchl z olomoucké zoo další samec makaka červenolícího jménem Tatin. Ten zatím pronásledovatelům úspěšně uniká. Uprchlá opice má podle odborníků dostatek potravy, což ji nenutí držet se na jednom místě. Zima jí příliš nevadí, neboť pochází z Japonska, kde je podobné podnebí jako u nás.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP
Spustit audio