Tomáš Halík napsal knihu o různých podobách lásky k člověku i Bohu

31. březen 2013

Tipy na nové knihy; Host: Max Kašparů je opravdu renesanční člověk: psychiatr, pedagog, premonstrátský diakon, častý host rozhlasových pořadů a spisovatel; Recenze Karly Ladwigové na knihu Tomáše Halíka Chci, abys byl; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Italo Svevo: Krátká sentimentální cesta a jiné povídky

Italo Svevo, vlastním jménem Aron Hector Schmitz, byl bankovním úředníkem v Terstu a později úspěšným obchodníkem - a celý život také psal knihy. Jeho asi nejznámější román se jmenuje Vědomí a svědomí Zena Cosiniho. Svevo psal i povídky, které teď v edičně důkladně připraveném výboru nabízí Paseka. Kniha Krátká sentimentální cesta a jiné povídky vznikla na půdě FF UK a vychází v překladu a edici Alice Flemrové a s jejím doslovem. Povídky jsou opatřeny i poznámkami, často věcnými, které podle mého názoru čtenáře spíš vyrušují, než poučují, i když si jich samozřejmě nemusí všímat. Doplněny jsou i fotografie, takže pro první setkání s Italem Svevem, jedním z nejznámějších italských autorů přelomu 19. a 20. století, je to kniha velmi vhodná. Malá perlička: Italo Svevo byl náruživý kuřák a z knihy se dozvíme, že cigareta bylo i jeho poslední přání, které však podle svědectví manželky zůstalo nevyslyšeno. Zemřel na následky dopravní nehody v roce l928.

Peter May: Skála
Nakladatelství Host vydává novou detektivku nebo spíš thriller: jmenuje se Skála a napsal ho Peter May.Zavede nás do Skotska, na odlehlý nehostinný ostrov Lewis, kde se odehrála brutální vražda. Staré zapomenuté události se prolínají s novými, takže detektiv, který se sem po letech vrací, aby případ objasnil, musí pátrat i v minulosti. A to ještě netuší, že jedno tajemství spojené s vraždou se týká i jeho samotného.

Logo

Alena a Vlastimil Vondruškovi: Město
Kniha je prvním dílem edice Průvodce českou historií z nakladatelství Vyšehrad. Jde o encyklopedii, ne sice příliš obsáhlou, ale pěkně vypravenou, s mnoha barevnými fotografiemi a na kvalitním papíře. Tak by měly vypadat i další knihy z této nové edice: Vesnice, Církev, Šlechta, Výroba atd. Pojďme ale zpátky k té první. V úvodu se dočteme o vzniku a vývoji města jako takového, dále o podobě měst včetně půdorysných typů, něco o náměstích, ulicích, loubích a typech domů a mnoha dalších městských záležitostech.

David Abram: Kouzlo smyslů
Kouzlo smyslů: název nové knihy z nakladatelství Dharma Gaia zní velmi poeticky. Když doplníme podtitul: Vnímání a jazyk ve více než lidském světě - a také informaci, že autor je americký ekolog a filozof, už víme, že o verše nepůjde, i když David Abram píše své texty básnickým jazykem. V této knize nás vede k poznatku, že jsme všichni součástí přírody a všechno, co nás obklopuje, nás také ovlivňuje a komunikuje s námi. Nejen zvířata a rostliny, ale i hory, řeky nebo vítr jsou pevnou součástí našeho světa a měli bychom si k nim opět najít ztracenou cestu, jinak je náš domov na této planetě – i my sami - v ohrožení.

Josef Kroutvor: V kupě
Na verše ale nakonec přece jen dojde: knížka Josefa Kroutvora z nakladatelství Pulchra je opravdu krásná. Pro Jihočechy je zajímavé, že autor, Pražák lnoucí ke Kramolínu, Třeboňsku, Novohradsku a vůbec našemu kraji, našel právě u nás inspiraci pro mnohé básně v této sbírce. Tyrkysová pískovna, ptáček na střeše kostela v Horní Stropnici, Červené blato a další půvabná místa ještě zkrášlil Josef Kroutvor knihou V kupě.


NÁŠ HOST

Max Kašparů je opravdu renesanční člověk: psychiatr, pedagog, premonstrátský diakon, častý host rozhlasových pořadů a spisovatel. Kromě odborných textů píše také knihy, které čerpají z jeho poradenské praxe: Třicet případů... aneb Malé, bílé kulaté, O radostech lidské duše a další. Jiné jeho knížky mají poetické názvy i obsah: Šum z pěn nebo Věroměr. Poslechněte si, co mi pověděl o své literární tvorbě.

Logo


RECENZE Karly Ladwigové

Tomáš Halík: Chci, abys byl

Logo

Po roční odmlce, kterou vyplnila útlá knížka rozhlasových příspěvků z r.2000 a knižní rozhovor, vydal Mons.T. Halík na sklonku loňského roku v Nakladatelství Lidové noviny svou další tematickou knihu. Pracoval na ní během svých dvou letních pobytů jako vždy v poustevně kláštera v Porýní v srpnu2011 av červenci 2012. Známý filozof, sociolog a teolog i nadále působí jako pedagog na FF UK, přednáší v zahraničí a vede Akademickou farnost v Praze. Jeho činnost je mezinárodně uznávaná a jeho knihy jsou překládány a vydávány v řadě zemí. Jedna z nich, nazvaná Vzdáleným nablízku, získala Cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy za rok 2009/2010.

Tématem Halíkovy nejnovější knihy je jedna ze tří ctností, často probíraných v jeho díle; tentokrát se úzce zaměřil na nejsilnější z nich – lásku. Sám název knihy připomíná její definici připisovanou sv. Augustinovi: Miluji, to znamená – chci, abys byl. Tato slova vyjadřují nejen touhu po Bohu, který je podle Janova evangelia Láska, ale vědomě této lásce přisvědčují. Dvě nejdůležitější věci, na něž klade sám Ježíš důraz, přece přikazují lásku k Bohu a lásku k bližnímu. Ba co víc – člověk by měl dokonce milovat své nepřátele.

Ve 14 esejích autor hovoří o různých podobách lásky, o tom, zda má láska přednost před vírou nebo odkud a kam se láska vymezuje. Snaží se postihnout Boží vzdálenost i blízkost, zamýšlí se nad zrcadlem Narcisova zrádného jezírka a nad těžkým úkolem lásky k nepřátelům. Usuzuje, že nepřátele nemusíme právě milovat, stačí, když je budeme snášet. Jak máme ale milovat svět? Je tolerance naším posledním slovem? Co nám dává odvahu překročit vlastní egoismus a obrátit se k lidem kolem nás? Máme pocity strachu a bolesti tlumit za každou cenu, nebo je vnímat jako informace a užitečné procesy zpětné vazby v naší psychice?

Jak naznačuje podtitul knihy – Křesťanství po náboženství – všímá si autor mizející novověké podoby náboženství (jednu z nich nazývá dokonce banální) a vidí jeho novou identitu právě v uplatňování tří vrcholných ctností. Říká: „Láska je natolik hluboce lidská, že nejvíc ze všeho svědčí o hlubině, v níž je člověk víc než člověkem, v níž sebe sama překračuje.

V naší době zřejmě končí novověká podoba náboženství, nekončí však víra, naděje a láska.“ To všechno se autor snaží přiblížit lidem, kteří na náboženské otázky odpovídají pokorným „nevíme“, ale i těm, jimž výroky o lásce dnes mohou zaznívat poněkud vzdáleně nebo omšele. Jako vždy dokáže svou koncepcí knihy i pěkným a srozumitelným jazykem čtenáře zaujmout a napovědět mu, že schopnost otevřít srdce pro druhého může přinášet mnoho radosti. Že se mu dokonce může stát, že sám v těžké chvíli a třeba jen na okamžik zatouží po blízkosti toho, jehož existenci si bude přát.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Ota Pavel
Výherci: J. Crhanová, A. Macková, A. Pecháčková, P. Přech, A. Švehlová, V. Taťák, Prémie: P. Turek
Nová hádanka: Leccos o životě autora, na kterého se dnes ptám, najdete v knize Život v epicentru, kterou s ním a o něm napsala Dagmar Volencová. Rodilý Pražák vystudoval ekonomii, ale chtěl být novinářem. Rok 68 ho však usadil v dělnické profesi, a tak si nakonec si ještě doplnil vzdělání o geologii. Byl nadšeným cestovatelem, sportovcem a propagátorem raftingu: připomeňme knihu S Matyldou po Indu. Po roce 89 se vrátil k novinařině a také vstoupil aktivně do politiky. Je autorem nebo spoluautorem mnoha knih: povídkové sbírky Vykradači hrobů nebo Gravitace, románu Bastardi, a kupodivu i s Pavlou Hájkovou knihy Výprava za českými čerty. 6. dubna oslaví sedmdesátku.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.