Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího českého učitele převzal Tomáš Míka z Tábora

25. červen 2020 15:43

Spravedlivý, přiměřeně přísný a se smyslem pro humor – takový by měl být podle kritérií soutěže Zlatý Ámos nejoblíbenější učitel. Letošní ročník, který se kvůli pandemii koronaviru musel obejít bez veřejného finále v Praze, vyhrál učitel češtiny a základů společenských věd z táborského gymnázia Pierra de Coubertina Tomáš Míka.

Slavnostní korunovace nového Zlatého Ámose se nakonec odehrála přímo na jeho domovské škole v Táboře. „Já jsem plný emocí, jsem rád, že jsme se tady ještě sešli se třídou, která celkem úspěšně odmaturovala,“ komentoval Tomáš Míka.

Nominaci do soutěže dostal od svých studentů jako dárek, který ho zkraje úplně nepotěšil. „Moje emoce měly svůj vývoj a akceleraci. Nejdřív jsem se trochu zděsil, spontánně jsem jim vynadal, ale velice brzo mi začalo docházet, že to od nich není žádná pomsta, ale vyznamenání a začal jsem si toho cenit,“ popsal.

Čtěte také

Ředitel gymnázia Pierra de Coubertina Petr Nývlt připomněl, že Tomáš Míka není prvním Zlatým Ámosem, který na táborské škole působí. Na korunovaci nechyběli ani studenti z maturitní třídy nového držitele titulu.

„Je skvělé, že vyhrál náš učitel. Nejdřív jsem tomu nechtěla věřit, ale pak jsem z toho byla opravdu nadšená,“ vyprávěla Michaela Hobzíková.

Titul Zlatý Ámos tak zůstal v jižních Čechách. V loňském roce totiž ocenění pro nejlepšího učitele získala Pavlína Kopáčiková, která působí na základní škole ve Vacově na Prachaticku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související