Tisy jsou skvělé pro živé ploty i různé tvary. Je však nutné pravidelně a nebojácně řezat

13. leden 2017

Velmi cennými rostlinami pro zahradní tvorbu jsou tisy (Taxus). Je celkem snadné vytvořit pro ně podmínky, aby se jim dařilo v plném rozsahu. Po právu se tyto životaschopné jehličnany považují za opravdové krále stinných míst.

Není to ovšem proto, že by stín byl jednou z podmínek pro jejich úspěšný růst, ale proto, že stín tolerují. Tisy celkem dobře prosperují i v polostínu nebo na slunci. Potřebují ovšem vlhké prostředí, které navíc nesmí být příliš horké. Velmi nevyhovující jsou pro tis vysoké teploty, nízká vlhkost půdy i vzduchu, ale i trvale mokrá a nepropustná půda.

Velkou výhodou tisů je jejich vysoká regenerační schopnost. Proto jsou to skvělé rostliny pro založení živých plotů, ale i dopěstování různých tvarů, například kvádrů, koulí či jehlanů.

Pro každý tvar se ale hodí jiná odrůda. Pro kouli to musí být široce rozložitý kultivar, pro kostky a kvádry zase kultivar vzpřímeného růstu. Pro tyto účely se někdy sesazuje více kusů vedle sebe. Pro dopěstování tvarů a nakonec i hezkých živých plotů je nutné dodržet jednu zásadu - pravidelně a nebojácně řezat. Jedině tak se dá dosáhnout bohatosti a hustoty jednotlivých rostlin.

Současný školkařský sortiment tisů je docela bohatý. Najdeme odrůdy tmavě zelené i pestře žluté, některé jsou sloupovitého vzrůstu (Fastigiata, Fastigiata Robusta, Fastigiata Aurea), jiné jsou široké a rozevláté (Pendula Aurea, Summergold).

Zvláště krásná je odrůda Dovastonii Aurea. Její kmen roste vzpřímeně nahoru, z kmene vyrůstají větve téměř vodorovně do všech stran. Z hlavních větví pak vyrůstají tenčí větvičky, které visí dolů, čímž rostlina jakoby vytvářela něžné závěsy.

Na opačném spektru odrůd stojí například kultivar Repandens, který je poměrně nízký a široce rozložitý. Hodí se proto jako půdokryvná dřevina do stinných míst parků nebo větších zahrad.

Pro živé ploty je jednoznačně nejlepší kříženec tis prostřední (Taxus media) a jeho dvě odrůdy Hicksii a Hillii.

Jednou z velkých výhod tisů je možnost zasahovat do nich a v případě nutnosti i velmi razantně. Pokud byste potřebovali významně zmenšit výšku či objem tisu, nechte si tento zásah pro začátek jara. Po vyrašení bude mít rostlina ještě dostatek času, aby do podzimu nové výhony vyzrály a zdárně tak přežily zimu.

Příjemnější a veselejší život s rostlinami přeje Pavel Chlouba

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Související