Tisíce žab putují z lesa v Píseckých horách do nedalekých rybníků. Přežít jim pomáhají podchody a zábrany

19. duben 2021 16:29

Obojživelníci v Písku se aut bát nemusí. Alespoň ti, kteří se rozmnožují v lokalitě U třech rybníků na úpatí Píseckých hor. Na místo, kde se v těchto dnech odehrávají jejich námluvy, se dostanou bezpečnými žabími podchody.

„Když se podíváme do podchodu, vidíme hned na začátku migrujícího obojživelníka. Je to skokan hnědý, který míří za rozmnožováním do rybníka Beran,“ ukazuje David Schwedt z odboru životního prostředí městského úřadu v Písku.

V lokalitě se podle něj nachází deset druhů obojživelníků, mezi nejvzácnější patří čolek horský a blatnice skvrnitá. Dále tu migrují například tři druhy skokanů a čolek obecný.

V žabích podchodech je listí a hlína. „Mírný zános určitě nevadí, naopak určitá vrstva listí znamená, že je povrch zpřírodněný a pro migraci obojživelníků i vhodnější. Většina migrace probíhá v nočních hodinách,“ doplňuje David Schwedt.

Vybudování podchodů a zábran podle něj opravdu pomohlo. „Monitoring to prokázal. U většiny obojživelníků došlo v posledních dvou letech ke zvýšení populace o více než sedmdesát procent,“ připomíná.

Město Písek letos vytipuje další lokality, ale osvědčila se mu i další opatření. „Na všech vodních plochách byla upravena rybí obsádka a vůbec hospodaření tak, aby to nenarušovalo rozmnožování, aby nedocházelo k predaci na plůdcích, což považujeme za velmi zásadní,“ dodává David Schwedt.

Spustit audio

Související