Tisíce deváťáků se do března musí rozhodnout, kam budou pokračovat ze základní školy

22. únor 2019 07:17

Kam a na jaký obor – to je otázka, kterou teď v Jihočeském kraji řeší tisíce žáků devátých tříd. Do 1. března totiž musí odevzdat přihlášky na střední školy a gymnázia.

V maturitních programech se můžou přihlásit na dvě střední školy i gymnázia, nebo na dva obory v rámci jedné střední školy. Mnozí uchazeči o studium se už na takzvané přijímačky intenzivně připravují.

„Baví mě pracovat s dětmi, proto pedagogická škola, a gymnázium proto, že to je škola všeobecná, takže potom se dá vcelku dělat cokoli,“ popisuje svůj výběr Eliška Neprašová z deváté třídy českobudějovické Církevní základní školy Rudolfovská.

Vyzkoušela si už i přijímací zkoušky nanečisto. „Dělali jsme matiku i češtinu. Z matiky jsem měla docela málo bodů, tak to mě mrzelo, ale tady ve škole to docela jde a myslím, že to je pořád lepší a lepší. Paní učitelka nám s tím vždycky pomůže, takže to je super,“ říká.

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích má místo pro 120 uchazečů. Stejně jako na jiných školách, i tady budou muset splnit jednotné přijímací zkoušky od společnosti CERMAT.

„Body, které získá uchazeč u přijímací zkoušky, tvoří část jeho výsledku. Další jsou známky ze základní školy a poslední část jsou body navíc za úspěchy v předmětových soutěžích, které souvisí s naším zaměřením,“ vysvětluje ředitel Jaroslav Koreš.

Největší stres způsobují učitelům rodiče. Kvůli nízkému uznání i platům lidé ze školství odcházejí

Učitel a žáci ve třídě (ilustrační foto)

Školní vyučování se během desetiletí velmi změnilo. Pronikly do něj moderní dotykové technologie, které dnes patří do běžného života dětí. S tím je nutné počítat i při přípravě budoucích učitelů.

Přijímací zkoušky se skládají ze dvou didaktických testů, konkrétně z matematiky a z českého jazyka a literatury. „Já osobně ty testy vnímám jako poměrně obtížné. Samozřejmě jsou také tak stavěné, aby žáky trochu stresovaly, aby žáci nestíhali odpovědět na úplně všechno a uměli se v tom testovém prostředí pohybovat. Podle posledních dat vychází jako trochu jednodušší test z českého jazyka,“ uvádí ředitel českobudějovického Gymnázia Jírovcova Pavel Kavřík.

Střední školy, učiliště a gymnázia zřizovaná Jihočeským krajem mají pro uchazeče asi deset tisíc volných míst. Podle vedoucí krajského školského odboru Hany Šímové je momentálně v základních školách asi jen pět tisíc deváťáků. To je dáno demografickým vývojem.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté maturitní obory budou 12. a 15. dubna, pro víceleté obory pak 16. a 17. dubna.

Spustit audio

Související