Tisíce dětí prožijí v knihovnách, klubovnách nebo divadlech noční dobrodružství

29. březen 2019 07:12

Po celé zemi se děti těší na páteční večer a noc. Netradičně ji totiž můžou strávit se čtením a hraním v knihovně nebo třeba v divadle. Vybízí je k tomu evropský projekt Noc s Andersenem, který má v České republice tradici už od roku 2000.

Letos podruhé se k němu připojí i Jihočeské divadlo. „Je to krásný projekt pro děti. Strávíme společně s dvaceti dětmi, šesti herci a našimi dobrovolníky noc s příběhy Hanse Christiana Andersena,“ říká vedoucí ateliéru 3D Michala Piskačová.

Noc s Andersenem bude podle ní opravdu kouzelná. „Tentokrát jsme si vzali příběhy, které jsou neznámé, využíváme k tomu knížku Při nejzazším moři. Budeme vyprávět a pak se vydáme do města, kde budeme společně sázet strom, ke kterému se budou nějaké naše příběhy vztahovat,“ prozrazuje Michala Piskačová.

Po návratu do divadla budou děti příběh tvořit, přehrávat si a představovat si. „A až to necháme všechno zasnít, ráno ukážeme rodičům, co jsme vytvořili. To bude takové kouzlo, co se nám narodí přes noc,“ dodává Michala Piskačová.

K Noci s Andersenem se v Jihočeském kraji připojí skoro všechny obecní, městské nebo místní knihovny, ale také domy dětí a mládeže a skauti.

Spustit audio

Související