Tiše a ochotně … purpura voní ve výrobně v Karlštejně už 36 let. Míchají ji tam podle osvědčených receptur

20. prosinec 2018 17:54

K českým Vánocům patří vonná purpura. Její typickou vůni nenahradí orientální tyčinky ani barevné františky z Německa. Jak se taková purpura vyrábí? Na dohled od hradu Karlštejn sídlí malá rodinná dílna, kde se vyrábí purpura a také vánoční františky.

„Hlavní součástí směsi jsou různé třísky a kousky vonných dřev a piliny, obarvené, protože na ně se váže kadidlo, namleté na prach.  Hlavní vonnou složkou je kadidlo, myrha, skořice, lékořice a nejvíc z toho voní levandule,“ říká majitelka firmy Zuzana Weberová. Některé bylinky má firma od dodavatele, ale část si jich majitelka sama pěstuje na zahradě a pak je suší v sušárně.

Karlštejnská firma na výrobu purpury má dlouholetou tradici. Vonné směsi začali míchat rodiče paní Weberové před více než třiceti lety. Teď už pomáhají i dcera a syn

S mícháním purpury pomáhá v rodinné firmě i manžel Petr Weber. „Největší sezona je u nás od května od září, františky vyrábíme od února do konce listopadu. Teď už se připravujeme na příští rok,“ dodal.

Sušárna po sezóně čeká na generální úklid. Od května do září se tady suší květy a bylinky na výrobu vánoční purpury. Na policích stávají také čerstvě vyrobené vánoční františky

A co bychom měli dělat, aby nám purpura doma krásně voněla? „V každém případě se nesmí dát na velmi rozpálenou plotýnku nebo kamna. Nejlépe na starou vyřazenou pánvičku nebo nasypat na alobal a dát na středně teplou plotýnku, kde se to postupně uvolňuje,“ doporučuje majitelka firmy na vánoční purpuru Zuzana Weberová.

Spustit audio