Tipy na víkend: Majáles v Šumperku, trh s exotickým ovocem v Zábřehu nebo guláše v Litovli

29. červenec 2022

Pokud strávíte poslední červencový víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Speciální dětské prohlídky můžete v sobotu navštívit na šternberském hradě. Začínají o půl desáté dopoledne a o půl jedné po poledni. Nejen malí návštěvníci se na nich dozv, jestli na hradě žily děti, s čím si hrály a jaký měly denní rozvrh. Součástí prohlídek jsou i rukodělné dílny. 

Hřiště Tatranu Litovel provoní v sobotu kotlíkové guláše. Uskuteční se tam soutěž ve vaření tohoto oblíbeného jídla. Součástí akce, která začíná v deset hodin dopoledne, bude doprovodný program pro děti, ukázka hasičské techniky nebo bubenická show. 

Ukázky tradiční sklizně obilí a jeho dalšího zpracování budou v sobotu čekat na návštěvníky Hanáckého skanzenu v Příkazích na Olomoucku. Zájemci si budou moct práci se speciální kosou na obilí i vyzkoušet. K vidění budou taky dobové stroje. Hanácké žně ve skanzenu začínají v 10 hodin dopoledne.

Přerovsko

Milovníci dechové hudby si přijdou o víkendu na své v Dřevohosticích na Přerovsku. V tamní zámecké zahradě se uskuteční tradiční setkání dechovek. Přehlídku zahájí v sobotu v 20 hodin koncert kapely Mistrál, po které vystoupí Heidi Janků. Nedělní program začne o půl druhé odpoledne, kdy se v zámecké zahradě bude konat mše. Po ní se podiu se postupně vystřídají kapely Věrovanka, Šarovec, Vlčnovjanka a Skaličané.

Ve Všechovicích na Přerovsku se bude v sobotu tančit. V areálu na Pastevníku začne v 20 hodin letní sousedský ples pod hvězdami.

Prostějovsko

V Mostkovicích se bude v sobotu běhat. Na tamním fotbalovém hřišti začíná v osm hodin ráno další ročník přespolního běhu Domamyslická stěna. Připraveny jsou tratě pro děti, začátečníky i pokročilé.

Šumpersko

Hudební maraton si v pátek a v sobotu můžete užít na Šumperském majálesu. Program v Pavlínině dvoře začíná oba dny o půl třetí odpoledne. Pokud dorazíte, poslechnout si budete moct například skupiny Kontrafakt, Ben Cristovao, Annet x nebo Rocky Leon.

Areálu Tyršova stadionu v Šumperku obsadí v sobotu v 9 hodin ráno siláci. Své síly tam poměří na soutěži Šumperský valibuk. Chybět na ní budou disciplíny jako hod kettlebelem do dálky nebo dřep s činkou za hlavou. Doplňkovou kategorií bude soutěž v tahu auta.

Dětský den a rockový karneval propukne v sobotu ve 15 hodin v areálu TJ Loko na Skaličce v Zábřehu. Děti si budou moct na akci užít kolotoče, skákací hrad či brouzdaliště. V osm hodin večer vystoupí zábřežská kapela Méďa band.

Pokud máte rádi exotické ovoce či koření, neměli byste v neděli chybět na Exotických trzích v Zábřehu. Začnou v devět hodin ráno na náměstí Osvobození a nabídnou čerstvé exotické ovoce z Ugandy a Tanzanie nebo koření ze Zanzibaru.

Zbavit se nepotřebných věcí, které by ještě mohly někomu posloužit. To je účel blešího trhu, který začne v neděli v 10 hodin dopoledne na náměstí v Mohelnici. Koupit či prodat na něm zájemci budou moct porcelán, hračky, obrazy, starožitnosti, autodíly, hudební nástroje, gramodesky i oblečení po dětech.

Jesenicko

Akce s názvem Zlaté dny v pátek začíná ve Zlatých horách na Jesenicku. Program zahájí o půl sedmé večer vystoupení Jazz Bandu tamní základní umělecké školy. V sobotu bude návštěvníky od 10 hodin dopoledne čekat divadelní představení a koncerty kapel, které se budou na pódiu střídat až do pozdního večera. Na závěr akce oblohu nad Zlatými Horami ozáří ohňostroj.

Na obecní slavnosti se můžete v sobotu vypravit do Lipové-lázní na Jesenicku. Program začíná ve dvě hodiny odpoledne a nabídne například řemeslný jarmark a vystoupení kapel Bludověnka, Děda Mládek Illegal band, Lindens nebo Divokej Bill revival. Pro děti organizátoři připraví skákací hrad a překážkovou dráhu. Akci zakončí půl hodiny před půlnocí ohňostroj.

autoři: Zora Ježková , Dita Vojnarová , mot
Spustit audio