Texty Vladimíra Čorta a Jiřího Štaidla zpívali snad všichni, děti z Buřinek, Karel Gott i spousta posluchačů

26. leden 2023

Úvod těchto Dechovkovinek bude patřit vzpomínce na textaře Vladimíra Čorta, který by se 28. ledna dožil 80 let. Další textařská legenda, Jiří Štaidl odešel na věčnost skoro před půl stoletím.

Vladimír Čort pocházel z Ostravy. Žil ale v Praze a než se stal textařem na volné noze, pracoval v tehdejší Československé televizi a Československém rozhlase.

Buřinky Petra Dudeška

Písně s jeho texty zpívali Marie Rottrová, Věra Špinarová, Jiří Korn, Pavel Novák a mnoho dalších populárních interpretů. Jako rodilý Ostravan napsal pan Čort několik textů pro svého času velmi populární Buřinky Petra Dudeška. A vy si poslechněte polku Petra Dudeška a Vladimíra Čorta My Buřinky z Ostravy.

Textař Vladimír Čort zemřel v Praze 28. března 2014.

Než si připomeneme dalšího věhlasného textaře, předám vám pozvánky na tři bály. Všechny se budou konat tuto sobotu – 28. ledna. Myslivecký spolek Buková zve na tradiční myslivecký ples do pohostinství v Bukové. Od 19 hodin na něm bude vyhrávat K-Club Jana Hatáka. V Horních Kněžekladech se uskuteční obecní ples, na kterém si zatančíte při písničkách v podání Ševětínky. Ples začne ve 20 hodin. A taktéž ve 20 hodin spustí v Holašovicích místní Skalačka na oblíbeném hasičském bále.

Jiří Štaidl

Dalším textařem, který by letos 22. ledna oslavil osmdesátiny, je Jiří Štaidl. Bratr Ladislava Štaidla, který byl blízkým spolupracovníkem Karla Gotta a skladatele Karla Svobody, stihl za svůj krátký život napsat 200 skvělých písňových textů. Proslavili je kromě Karla Gotta Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Milan Drobný, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Eva Pilarová, Petr Spálený a kromě dalších hvězd také Karel Hála. A právě píseň Berta Kaempferta Můj otčenáš, která je v Hálově podání s českým textem Jiřího Štadila dodnes oblíbená, si dnes poslechneme v nahrávce moravské dechovky Palavanky, se kterou zazpívá Marek Prajka.

Od úmrtí textaře Jiřího Štaidla uběhne letos 9. října už 50 let. Zahynul při autonehodě v Říčanech.

Jaroslav Hájek z Kaliště na Vysočině začal psát písňové texty až po své čtyřicítce. Nejprve spolupracoval s Adou Doškem, postupně začal tvořit písničky téměř se všemi českými a moravskými autory, kteří skládají dechovku. K jeho nejstarším spolupracovníkům patří pražský skladatel Antonín Tichý, kterému bude 28. ledna 89 let. Jejich waltz s názvem Písnička neškodí, natočila Venkovská kapela docela nedávno, dá se tedy ještě považovat za novinku. Píseň v Dechovkovinkách zazpívají Marta Řezníčková a Oldřich Růžička.

K výběru dalších dvou písniček mě inspirovalo 180. výročí zahájení výroby kostkového cukru. Stalo se tak v Dačicích. Místní podnikatel a zároveň vynálezce kostkového cukru Jakub Kryštof Rad obdržel 23. ledna před 180 lety privilegium k výrobě svého vynálezu. Kostkový cukr pak opanoval celý svět. Telčská dechovka vás tedy zve na „místo činu“ – do Dačic. Dačickou polku složil známý místní učitel hudby Vladimír Fuka, na textu se podíleli Miloš Klang a Eva Matějíčková. Zazpívají Věra Svátková a Ctibor Soukup.

Když už oslavujeme cukr, pojďme ještě v Dechovkovinkách nahlédnout do Cukrárny U Viktorek. Pomyslně nás obslouží zpěvačky Helena Viktorinová a Alena Přibylová. Písničku složila Markéta Mazourová a slova přidala Ilona Rybářová.

Před závěrečnou orchestrální skladbou v nahrávce Babouků vám předám pozvánky na další tři sobotní plesy. SDH Komárov vás zve na tradiční hasičský ples, na kterém bude od 20 hodin vyhrávat Hartmanická muzika. Hasiči z Přeštěnice u Milevska pozvali na svůj ples Doubravanku. Ta se ujme svého úkolu taktéž ve 20 hodin. A Babouci se v sobotu vypraví na Hosín a místním hasičům začnou vyhrávat na plese už o sedmé hodině večerní. Tolik dnešní Dechovkovinky, které technicky zabezpečil mistr zvuku Michal Kolář, připravil a slovem provázel Zdeněk Voráč. Mějte se pěkně a ještě si poslechněte valčík Ladislava Kubeše U muziky.

Celé Dechovkovinky si poslechněte online.

Na slyšenou u dalších se těší Zdeněk Voráč!

Spustit audio