Testování dětí ve školách skončilo, ve sportovních klubech je ale negativní test na covid stále potřeba

24. září 2021 11:06

I když ve školách testování na koronavirus skončilo, doklad o bezinfekčnosti děti častokrát potřebují. Hlavně ve sportovních oddílech, kde se musí negativním testem prokázat alespoň jednou týdně.

Jednotlivé kluby k tomu přistupují různě. Některé povinnost kritizují. Podle nich by bylo nejjednodušší testovat děti jednou týdně přímo ve třídách, jak tomu bylo ještě na začátku školního roku.

„Samozřejmě to hlavní doporučení je, aby se děti, u kterých je to možné, nechaly očkovat. To je úplně nejjednodušší varianta. Pokud to u těch mladších ročníků nejde, umožňujeme jim testovat se hromadně. Máme lékařku, která dochází na testování zejména před na zápasy,“ popisuje mluvčí a marketingový ředitel hokejového klubu Motor České Budějovice Tomáš Kučera.

Takřka stejným způsobem řeší povinnost testování dětí také fotbalový klub SK Dynamo. Podle šéftrenéra mládeže Petra Benáta zavedl tento systém už v srpnu a rodiče i děti si na něj zvykli. „Testujeme žákovské a dorostenecké kategorie, pravidelně kolem stovky hráčů,“ dodává.

Čtěte také

Naopak volejbalový klub Jihostroj na zajištění testů pro své svěřence kapacitu nemá. Rodiče dětí z oddílu tak musí před víkendovým turnajem nebo zápasem vyplňovat formulář s čestným prohlášením o bezinfekčnosti.

Šéftrenér mládeže Jihostroje a bývalý volejbalový reprezentant Vojtěch Zach současná pravidla označuje za chybná a nechápe, proč vláda zrušila testování dětí ve školách jednou týdně. „To je nevěřitelně nelogické a týká se to obrovské části obyvatel, hlavně každé rodiny s dítětem, které sportuje. Chápu, že fotbalové a hokejové kluby jsou schopné to zajistit, protože jejich sbor je z velké části profesionalizovaný, v našich podmínkách bohužel ještě ne,“ říká.

Aktuální pravidla nedávno zkritizovala také Česká unie sportu. Ve své oficiální tiskové zprávě uvedla, že stát tímto způsobem neúnosně omezuje sportovní činnost mládeže, a požaduje proto návrat k testování přímo ve školách.

Spustit audio

Související