Tesaři vztyčí kříže na budějovickém náměstí

14. duben 2017

Tesaři amatéři i profesionálové mají už od brzkého rána spoustu práce na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Do večera ho promění v křížovou cestu na Golgotu, biblickou horu, na které byl ukřižován Kristus. Akce tesání křížů je součástí programu Velikonočního hrkání.

„Vytesáme trámy, svážeme je do kříže a zakolíkujeme dřevěným kolíkem. Ty kříže vlastně znamenají křížovou cestu,“ popisuje tesař Robert Malý.

Tesání křížů na Velký pátek má pro něj symboliku. „Pro mě je to dosednutí do té osobní celistvosti, přijetí stinných i pozitivních stránek, toho, co mi radost nedělá, i toho, co mi radost dělá,“ říká.

Dřevo na kříže přivezl do Českých Budějovic hlavní organizátor velikonočního hrkání, divadelník Víťa Marčík. „Dneska si připomínáme, že jsme ukřižovali Krista, a slavíme jeho zmrtvýchvstání. Ale je to oslava, jako když se narodí člověk a připomíná se to,“ doplňuje.

Tesaři vyrobili i rakev, do které pak symbolicky uloží Krista a odnesou ji do kláštera. Kříže by měly být hotové kolem třetí hodiny odpoledne.

Průvody hrkačů chodí centrem Českých Budějovic na Velký pátek od 8, 12, 15 a 19 hodin a ještě na Bílou sobotu od 8 a 12 hodin. Na neděli připravil Víťa Marčík oslavu vzkříšení.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio