Teréza Nováková: Halouzky. Komorní venkovské drama o životě a smrti

6. listopad 2022

Anička je nejmladším dítětem Kroulíkových, je usměvavá, hezká a milá. Mazlíček v rodině, která přišla o dvě její starší sestry. Anička se chystá na svoji první tancovačku. Je natěšená, nejdřív ale musí donést posvícenské koláče budoucím příbuzným do sousední vsi.

Čte: Anna Cónová
Připravila: Marie Pásková
Napsala: Teréza Nováková
Režie: Miroslav Zelinský
Natočeno: v roce 2006

„Dívka zatím šla jako ve snách, pohybovala se stejnoměrně, stále ji ta hlava bolela a při každém kroku jí bušily tepny ve skráních jako kladiva. Když šla kolem krčmy, ani si nevzpomněla na vytouženou muziku. Jediné vědomí bylo přání, kdyby byla v lese, ve stínu, ve vlhku a tam směla se z toho hrozného stavu vyspati. Ale šla jako stroj….“

Komorní příběh z českého venkova přelomu 19. a 20. století napsala spisovatelka Teréza Nováková. Povídka Halouzky o mládí, lásce, radosti ze života, ale také o smrti, je součástí souboru s názvem Úlomky žuly, který vyšel poprvé v roce 1902.

Teréza Nováková

Teréza Nováková se narodila v roce 1853 v Praze, ale většinu života strávila po boku svého manžela a dětí ve východních Čechách. Nejdříve se s manželem přesunuli do Litomyšle, kde studovala zvyky a tradice tamního lidu a věnovala se osvětové činnosti. Po dvaceti letech se vrátili zpátky do Prahy.

Tereza Nováková

Později se spisovatelka usadila znovu ve východních Čechách, tentokrát v Proseči u Skutče, kde napsala svůj poslední velký román Drašar o životě kněze buditele na východočeské vesnici v první polovině 19. století. Román vyšel v roce 1914, dva roky po smrti autorky.

Vedle tohoto románu napsala ještě pět dalších – Maloměstský román, Jan Jílek, Jiří Šmatlán, Na Librově gruntě a Děti čistého živého. Teréza Nováková je také autorkou řady povídek, které vyšly například v souborech Úlomky žuly nebo Kamenité stezky.

Teréza Nováková byla emancipovaná, vnímavá žena, která se angažovala v ženských spolcích, byla členkou Náprstkova Amerického klubu dam, členkou spolku Minerva, redaktorkou časopisu Ženský svět a spoluzakladatelkou Ústředního spolku českých žen.

S manželem měli celkem sedm dětí, pět z nich však předčasně zemřelo. Přežil pouze syn Jaroslav, který padl za první světové války, a literární historik Arne Novák (1880-1939).

Teréza Nováková zemřela v listopadu 1912 v Praze, kde je také pochována.

Spustit audio

Související