Tereza Boučková představuje knihu Šíleně smutné povídky

2. červen 2013

Knižní tipy z Jihočeské vědecké knihovny od Marie Koldové a Ivo Kareše; Host: Tereza Boučková, která vydává novou knihu Šíleně smutné povídky; Recenze Olgy Walló na knihu Arnaldura Indridson Propasti


KNIŽNÍ TIPY z Jihočeské vědecké knihovny od Marie Koldové a Ivo Kareše

Jakuba Katalpa: Němci
Příběh západočeské autorky má kořeny v době druhé světové války. Německá učitelka přichází do českého pohraničí a prožije tady válečné roky. Po válce odchází, ale její syn tu zůstává a už nikdy se s matkou nesetká. Působivý příběh , v němž ožívají dávno zapomenutá tajemství. Vydává Host.

Logo

Krystyna Wanatowiczová: Miloš Havel
Český filmový magnát. Příběh významného českého producenta se odehrává v době první republiky, za protektorátu a nakonec i po válce, kdy jeho ateliéry byly znárodněny a on se v zahraničí marně snažil své podnikání znovu vzkřísit. Bohatá obrazová dokumentace, vydává Knihovna Václava Havla.

Autorský kolektiv: Kniha filozofie
Názorně a vtipně pojaté dějiny filozofie od nejstarších dob až do současnosti přinášejí informace o nejdůležitějších osobnostech i směrech světového myšlení. Populární pojetí, přitažlivé i pro méně poučené čtenáře. Vydává Knižní klub.

Brigitte Cech: Technika v antice
Kniha vídeňské badatelky si všímá významných antických památek jako jsou akvadukty, vodojemy a další technické zajímavosti. Seznámíme se s konkrétními díly (např. slavný Pont du Gard), ale také nahlédneme do každodenního života antického člověka, který už před stovkami let využíval mnohé technické vymoženosti. Vydává Grada.


NÁŠ HOST

Tereza Boučková, autorka velmi úspěšného románu Rok kohouta, vydává novou knihu . Jmenuje Šíleně smutné povídky a Tereza Boučková ji přijela představit i do ČB, kde měla nedávno besedu a autogramiádu v knihkupectví Kanzelsberger.Zajímalo mě, jestli tak velký úspěch , jaký Rok kohouta zaznamenal, autora v další tvorbě svazuje

Logo


RECENZE Olgy Walló

Arnaldur Indridson: Propasti

A máme tu další z dnes tak vyhledávaných severských detektivek! Tentokrát z Islandu. Island je ostrov těsně pod polárním kruhem, žije tu méně lidí než v Brně a mají tu nejdelší zkušenost s demokracií; jejich parlament – Althing – funguje od roku 903. Na počátku tisíciletí zažíval ostrov nevídaný ekonomický rozmach, stal se bankovní velmocí – aby se v roce 2008 k úžasu a úděsu svému i zbytku světa ocitl na pokraji bankrotu. Arnaldur Indridson svou knihu vydal hned v roce následujícím.

Narodil se v roce 1961, žije v Reykjaviku a je to autor komerčně neobyčejně úspěšný a hojně překládaný – údajně jediný Islanďan, který se skutečně uživí psaním. Začínal jako novinář a žurnalistika zanechala v jeho stylu své stopy. Na tradičním půdorysu „řadový policajt hledá vraha“ rozvíjí velice současný román se společenským přesahem. Není úžasný mistr slova, svižně nám však předvádí své hrdiny ze všech vrstev islandské society a má ctižádost traumata, která je motivují, alespoň pojmenovat. Píše islandsky, řečí velmi blízkou starému jazyku vikingů. Islanďané jsou společnost svébytná, oslovují se výhradně křestními jmény – pod kterými jsou řazeni i v oficiálních seznamech - a navzájem si pouze tykají, což překladatel František Ryčl bezezbytku zachovává. Výsledek není ideální - v českém úzu působí poněkud zvláštně, tyká-li například policista při prvním setkání bankovnímu řediteli nebo staré ženě. Obvykle se tak nepostupuje – třeba Angličané, jak známo, tykají pouze Bohu, ale žádnému překladateli to zatím nenapadlo respektovat.

Logo

František Ryčl má na svém kontě úctyhodnou řadu přeložených titulů – převážně však z němčiny. Jeho text lze pokládat za věcně správný, působí však trochu koženě(snad za to může důsledné používání knižních tvarů ukazovacích zájmen). Kniha si však své čtenáře najde i zaslouží. Její četba může být ostatně i příjemnou, nenápadnou a nenáročnou cestou, jak si rozšířit svou finanční gramotnost a nahlédnout do propastí bankovních operací.
Takže: Arnaldur Indridson: Propasti . V pěkné grafické úpravě vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA, v Brně 2013.


SOUTĚŽ

Odpověď na minulou hádanku: Václav Filípek
Výherci: J. Čalounová, Marie Dvořáková, Marta Chýnová, Josef Kyselý, V. Matoušková, Martina Najdrová

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.