Teplovod v Kardašově Řečici bude v provozu už jen dva roky

29. duben 2019 09:30

Z teplovodu budou lidé v Kardašově Řečici vytápět svoje domy ještě dva roky. Potom budou muset přejít na jiný zdroj tepla, radnice jim nabízí plynofikaci. Na rozhodnutí mají zhruba měsíc.

„Budeme teplo dodávat do všech odběrných míst v lokalitě na přechodnou dobu dvou let, nejpozději do 31. prosince 2021,“ potvrdil Milan Kučera, ředitel firmy Teplospol.

Teplo bude nakupovat od firmy Delta, která dodávky ke konci letošního srpna odběratelům v Kardašově Řečici vypověděla kvůli vysokým ztrátám v teplovodu.

Radnice začala hledat řešení, jak lidem dodávky tepla zajistit i po této lhůtě. Ve hře byla i rekonstrukce teplovodu. „Město si nechalo samozřejmě udělat energetické posouzení všech možných variant. Z toho celkem jednoznačně vyplynulo, že nejvýhodnější pro město bude plynofikace. Rekonstrukce teplovodu vychází několikanásobně dráž, takže se kloníme k variantě udělat plynofikaci města,“ řekl starosta Petr Nekut.

Na plynofikaci by se podílela i společnost E.ON. „Na základě ekonomických modelů jsme vyhodnotili, že můžeme investovat maximálně devět milionů korun v tuto chvíli. Zbytek si musí hradit obec sama,“ vypočítal vedoucí správy a provozu zemního plynu Tomáš Vacek.

Město by do plynofikace investovalo 11 milionů korun. Další investice by ale byla na majitelích domů.

Hasiči v Kardašově Řečici dostanou novou zbrojnici, tu původní využijí služby města

SDH Kardašova Řečice bojuje v soutěži Dobráci roku

Dobrovolné hasiče v Kardašově Řečici čeká stěhování. Město jim začalo stavět novou zbrojnici, přestože v minulých letech investovalo do modernizace současné budovy.

Aby bylo reálné plynofikaci do dvou let vybudovat, je nutné začít s přípravami co nejdříve. Zhruba do měsíce by se tak lidé měli rozhodnout, jestli se na plyn připojí.

Ani po společné prezentaci města, Teplospolu a společnosti E.ON neměla většina lidí jasno. Jednou z nich byla Pavlína Dymáková. „Nebyly nám přesně předloženy podmínky. Chtěla jsem slyšet, jak do toho bude angažované město, co nám zaplatí, abych věděla, kolik je můj konečný náklad spotřebitele,“ vysvětlila.

Na dalším zasedání, které je naplánované na červen, by měli zastupitelé Kardašovy Řečice rozhodnout také o tom, jestli město bude lidem na připojení na plynofikaci přispívat.

Spustit audio

Související