Teplo, vodné a stočné i vstup do sportovních zařízení v Českých Budějovicích od ledna zdraží

30. listopad 2022 16:15

Zdražení se od ledna nevyhne ani obyvatelům Českých Budějovic. Rada města na svém posledním zasedání rozhodla o navýšení cen za dodávky tepla z městské teplárny a také za vodné a stočné. V obou případech ale bude nárůst pod úrovní inflace. Zdraží i některé další služby, jiné naopak zůstanou na stejné sazbě.

Cena tepla z městské teplárny v Českých Budějovice od ledna vzroste měsíčně zhruba o 160 korun, ročně pak o necelé dva tisíce korun. Oproti stávajícím poplatkům se tedy jedná o zhruba čtrnáctiprocentní nárůst.

U vodného a stočného dojde k přibližně osmiprocentnímu navýšení. V průměru si tak lidé za vodu měsíčně připlatí asi dvacet korun.

Zdražení označilo vedení města za nutné. Podle prvního náměstka Petra Maroše České Budějovice ve srovnání s jinými krajskými městy zdražují skoro nejméně. „Budějovice zůstávají silně v cenovém podprůměru. Jsou zde města, která jsou o desítky, někdy i stovky procent výš. My jsme naštěstí toto nemuseli podstoupit a udrželi jsme navýšení pod patnácti procenty, za což jsem moc rád. Toto je něco, co muselo přijít, ale zvýšení je dle mého názoru tak malé, že bude těžko zaznamenatelné,“ řekl.

Vstupné do městských sportovních zařízení zdraží zhruba o deset procent. Týká se to plaveckého a zimního stadionu a sportovní haly Na Dlouhé louce. Místo dosavadních 90 korun bude hodinové vstupné do bazénu pro dospělé stát stokorunu. Podobné je to u sauny, hodina vyjde místo dosavadních 170 na 180 korun.

V případě zimního stadionu se zdražení týká pouze pronájmu ledu. Veřejné bruslení bude za stejnou cenu, a jako v předchozích letech bude i letos na Štědrý den a Silvestra zdarma.

Čtěte také

Jízdné v městské hromadné dopravě zůstane stejné. Dospělí za hodinovou jízdenku zaplatí 20 korun. Přestože se i dopravní podnik potýká se zdražením pohonných hmot a energií, režim jednotlivých spojů se navzdory ponechání stejného jízdného redukovat nebude. Jízdní řády tak zůstanou zhruba ve stejné podobě jako dosud.

Vedení akciové společnosti má od radnice za úkol hledat úspory v personálních řadách. Jihočeský hejtman a člen rady města Martin Kuba naznačil, že by se to mělo týkat administrativních pozic. „Chceme, aby byli co nejlépe zaplacení řidiči, protože oni jsou srdce podniku. Když jsme se podívali na tu strukturu, naše zadání bylo ubrat na profesích, které nesedí v tom autobuse, zjednodušeně řečeno,“ uvedl.

Cena za svoz odpadu zůstane také ve stejné výši, tedy 680 korun za osobu na rok. Vzniklé náklady pokryje město České Budějovice ze svých zdrojů. Radnice ročně doplácí za svoz odpadu více než 40 milionů korun, v příštím roce to bude podle odhadů přibližně 50 milionů korun. Náměstek Petr Maroš dodal, že tuto sumu je vedení města schopné v rozpočtu najít.

Spustit audio

Související