Teplejší počasí a málo lyžařů na sjezdovkách. Horští záchranáři na Šumavě mají mnohem méně práce

20. leden 2023 14:11

Jako velmi klidnou hodnotí zatím horští záchranáři aktuální zimní sezonu na Šumavě. Třeba ve stanici na vrcholu Kramolína u Lipna nad Vltavou mají kvůli nedostatku přírodního sněhu minimum vážných úrazů lyžařů. Nárůst zásahů očekávají až teď po ochlazení.

Oproti předchozí sezoně mají horští záchranáři na Kramolíně zatím jen čtvrtinu zásahů. „Zatím evidujeme asi 23 úrazů, loni bylo za celou zimu 183 úrazů, což je poměrně značný rozdíl,“ uvádí horský záchranář Aleš Fejfar.

Dosud záchranáři nemuseli řešit případ, kdy by byl pacient v ohrožení života. „Měli jsme úrazy větších kloubů, také nějaké zlomeniny. Nejvíc výjezdů bylo osm za jeden den, to bylo mezi svátky,“ dodává Aleš Fejfar.

Protože Skiareál Lipno je zatím otevřený jen zčásti, hrozí podle něj na menším prostoru větší riziko úrazu. „Je tam větší riziko srážek, protože je to v podstatě úzká nudle jenom asi na polovině šíře té sjezdovky,“ popisuje.

Čtěte také

Teplejší počasí přilákalo k Lipnu běžné turisty i cyklisty. Aleš Fejfar ale varuje, že jízda na kolech bývá v tomto období méně bezpečná. „Příroda je prostě mokrá, bláto je i tam, kde ho nečekáte, protože zmrzlá půda rychle změkla. Nebezpečí úrazu tam samozřejmě je, stejně jako v podzimní sezoně,“ vysvětluje.

V posledních letech horští záchranáři evidují i zvýšený počet turistů z velkých měst, kteří jsou špatně vybaveni, nebo neznají prostředí, kam vyrážejí na výlety. Záchranáři proto musí častěji vyrážet i ke ztraceným turistům. „To se stává několikrát za sezonu. Nejlepší je, pokud ten člověk dokáže alespoň nějakým způsobem popsat místo, kde se nachází. To jsou situace, kdy jsme ve spojení přímo s tou osobou, ale samozřejmě někdy jsou i pátrací akce ve spolupráci s policií, kdy hledáme někoho pohřešovaného,“ doplňuje Jan Ritter ze stanice na Zadově.

Zimní sezona končí horským záchranářům na přelomu března a dubna. Pokud jsou dobré sněhové podmínky, vyjíždějí také ke zraněným běžkařům nebo třeba ke skialpinistům.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související