Téměř dvaapadesátiletý Jozef Sabovčík stále bruslí, hlavně trénuje děti

17. únor 2016

Dvojnásobný mistr Evropy, bronzový medailista z olympiády a držitel šestnácti titulů mistra republiky. Mezi nejúspěšnější československé krasobruslaře patří Jozef Sabovčík. Během své kariéry si také vysloužil přezdívku Jumping Joe. „Asi díky tomu, že jsem hodně skákal. Dal mi ji kamarád Scott Hamilton při jednom závodě, který komentoval,“ vzpomíná.

Krasobruslení považuje za velmi těžký sport. „Řekl bych, že je jeden z nejtěžších, zvlášť když se před lety změnila pravidla. Sport, který jsem dělal já, byl úplně jiný. Krasobruslení má ale určitě něco do sebe. Když má dítě talent a trpělivost, vyplatí se to zkusit,“ říká.

U něj nebyla krasobruslařská dráha velkým překvapením. Oba rodiče totiž byli tanečníci. „Mysleli si, že půjdu nějak v jejich stopách a proti krasobruslení nic neměli. Hlavně chtěli, abych se nějakému sportu nebo umění věnoval,“ popisuje.

Jozef Sabovčík dnes žije v Americe, lidé ho ale mohli vidět v Českých Budějovicích při ledové show Jen počkej, zajíci. „Nabídku na účinkování jsem přijal, protože mi už bude 52 let, moje aktivní kariéra pomalu končí a tohle byla možnost ještě alespoň párkrát vystoupit před domácím publikem,“ vysvětluje.

S bruslením ale podle svých slov zatím rozhodně nekončí. Věnuje se hlavně trénování, takže každý den je na ledě s dětmi. Jeho denní režim má stálý rytmus. „Vstanu v pět hodin ráno, jdu na trénink, pak se vrátím domů, vypravím syna do školy, potom si jdu občas zabruslit, pak zase trénink,“ prozrazuje.

Jeho dva synové se ale sportu nejspíš věnovat nebudou. „Jeden hraje na bubny, druhý vystudoval filmovou školu, tak uvidíme,“ komentuje Jozef Sabovčík, který žije za mořem s manželkou Američankou, ale stále skoro každý den mluví s rodiči, takže nezapomněl ani na rodnou slovenštinu.

Spustit audio