Tančit můžete i na vozíku. Výtěžek benefice Apropo Jičín podpoří rodiny s postiženým dítětem

13. listopad 2017 12:45

Podvečer plný tance a příjemné atmosféry 16. ročníku benefice obecně prospěšné společnosti Apropo Jičín tentokrát netradičně zahájil i Jičínskou plesovou sezónu v Masarykově divadle. Potvrdil, že tančit může opravdu každý, i když je třeba na vozíku.  

Pro některé z klientů Apropa tam zároveň věnečkem vyvrcholil kurz tanečního mistra Michala Šolce. Cenu Apropos, kterou společnost na benefici uděluje od roku 2014, převzal Rostislav Vodák, vedoucí jičínského odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Letošní výtěžek z benefice Apropo dosáhl bezmála 670 tisíc korun

„Naše organizace se hodně rozrůstá, proto letošní peněžní dary věnujeme na podporu rodin s dítětem s postižením. Do toho je zahrnuta široká plejáda věcí. Například udržení kvality, kterou poskytujeme a její zlepšování pokud jde o naše standardní služby. To zahrnuje denní stacionář, osobní asistenci a sociální rehabilitaci, různé potřebné terapie a druhá část, to je podpora samotných rodin, protože péče o člověka s postižením je nesmírně náročná. Je to 365 dní v roce bez odpočinku. Proto se snažíme vyjít vstříc i rodičům tak, aby měli čas nabrat síly, aby byli schopni se mimo jiné spolu setkávat," přibližuje Adam Kracík, mluvčí Apropa.

Akvárium s dobrovolným vstupným na benefici se utěšeně plní

Jičínská společnost proto připravuje výlety, víkendová setkání pro rodiče, kde si mohou odpočinout, popovídat si, podělit se o svoje problémy. Pak vidí, že v tom nejsou sami - a to je základní psychická podpora.

Apropo jim zároveň poskytuje vzdělávání, a pokud mají zájem, tak i grantové poradenství, když potřebují získat peníze třeba na vozík pro své dítě.

Součástí benefice byl i zkrácený věneček klientů Apropa a Základní a Praktické školy v Soudné v Jičíně.

„Uspořádali jsme pro ně taneční, protože si myslíme, že každý by si měl pohyb v hudebním rytmu vyzkoušet a naučit se alespoň některé základní tance. Chceme jim zprostředkovat to, co je pro ostatní samozřejmostí: taneční, věneček, atmosféru společenské události. Zkrátka, aby klienti Apropa měli plnohodnotný život," uzavírá Adam Kracík.

U vstupu do sálu Masarykova divadla to vonělo perníkem
Spustit audio

Související