Tajemná paní kněžna. Chytil se na vějičku a zkáza jeho rodiny začala

Setkali se roku 1926 náhodou na Václavském náměstí – ona vysoce elegantní mladá dáma s vyšívaným kapesníčkem, on majitel činžáku na Žižkově, povoláním mistr v tiskárně Národní politiky. Představila se mu jako kněžna Marie Antoinetta Lichtenštejnová a brzy si ho omotala kolem prstu.

 
Účinkují: Lucie Pernetová, Kryštof Nohýnek, Eva KOdešová, Jindřiška Dudziaková, Igor Bareš, Kamil Halbich, Václav Liška
Scénář: Bronislava Janečková
Režie: Jaroslav Kodeš
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Premiéra: 4. 3. 2020

Kontakt se šlechtičnou vzbudil v Želmírovi Jovanovičovi zvědavost a také naději na rychlý vzestup po společenském žebříčku včetně nějaké té koruny. Přijela prý do Prahy postarat se o rodový majetek a sháněla ubytování. Chytil se na vějičku rychle – nabídl jí, že může prozatím zůstat u něj doma.

A tak se stala kněžna Lichtenštejnová součástí rodiny Želmíra Jovanoviče. Nechala si přivézt do bytu zavazadla, v nichž měla reprezentativní oblečení a nějaké šperky. Lydie Jovanovičová nebyla jejím pobytem v už tak stísněném bytě nadšená, ale když dostala od Marie Antoinetty první dárek, snášelo se to líp.

Investice do budoucnosti

Po nějaké době přišel kněžně dopis od vznešeného otce, který ji zdrtil. Panství Lichtenštejnů poničilo krupobití a kníže se ocitl ve finanční tísni. V dopise pověřoval dceru, aby se pokusila sehnat půjčku na likvidaci škod, jinak bude muset rozprodat majetek. Jovanovičovi věděli, co je třeba udělat, a velkorysou částku 150 tisíc korun ze svých úspor Lichtenštejnům nabídli.

Léta plynula a kněžna Marie Antoinetta se stále těšila pohostinství štědrých manželů. Množily se také dopisy s katastrofami na panství Lichtenštejnů. Za sedm let vystoupaly půjčky na tři čtvrtě milionu korun. Manželé Jovanovičovi museli prodat svůj činžák na Žižkově a nastěhovali se do nájemního bytu v Dejvicích…

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.