Táborský soud rozhoduje, zda znovu otevře případ vraždy šestnáctileté stopařky

17. červen 2015

Po 12 letech se soud zabývá případem Pavla Záruby, který byl odsouzený na 20 let vězení kvůli vraždě mladé stopařky. Muž se k činu nikdy nepřiznal a z nových výpovědí svědků ze středy 17. června 2015 vyplývá, že jej mohl spáchat někdo jiný. Okresní soud v Táboře nyní rozhoduje, zda obnoví řízení.

K tragické události došlo v létě 2002. „Podle toho, co zjistil soud, chtěla šestnáctiletá studentka jet stopem z Písku do Strakonic. Zastavil jí Pavel Záruba a domů už nedorazila. Tělo bylo nalezeno později nedaleko Písku. Soud tehdy neměl žádný přímý důkaz, ale muže usvědčila řada nepřímých důkazů, mimo jiné vlasy oběti v autě,“ připomněl reportér Českého rozhlasu Jan Kopřiva, který sledoval středeční jednání.

Znovuotevření případu je mimořádným prostředkem. K obnovení řízení může dojít, pokud se objeví nové skutečnosti nebo důkazy, které vnesou nový pohled. Táborský soud je nyní musí ověřit a rozhodnout, jestli jsou dostatečné pro znovuotevření případu.

Ve středu soud vyslechl dva svědky i Pavla Zárubu. „Z výpovědí vyplynulo, že stopařku mohl zavraždit někdo jiný. Jedná se o muže z Protivína, který je momentálně ve vězení. Svědkyně potvrdila, že jí tento muž několikrát vyhrožoval a řekl, že jí podřízne jako tu holku. Podle druhého svědka se muž z Protivína přiznal k činu svým spoluvězňům,“ hlásil z místa Jan Kopřiva.

Jestli bude obnoveno řízení případu, táborský soud oznámí 5. srpna.

Spustit audio