Ta vražda byl omyl. Vražda oblíbeného hostinského šokovala široké okolí

Pachatelé hrůzného činu v jihomoravských Hostěrádkách byli dva. Jeden ustrašený a nesmělý, druhý schopný jít i přes mrtvoly. To, co v říjnu roku 1930 společně provedli, otřáslo celým krajem. Pátrání vedl věhlasný vrchní strážmistr František Muzikář.

Účinkují: Jan Battěk, Zuzana Hykyšová, Tomáš Pavelka, Viktor Dvořák, Karolína Půčková, Martin Dusbaba, Ivan Jiřík, Jaroslav Kodeš, Marek Pospíchal
Vypráví: Jiří Skoupý
Napsala: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 1. 9. 2021
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Když dne 25. října roku 1930 neotevřel hostinský František Konečný v obci Velké Hostěrádky na jihu Moravy svoji hospodu, bylo jasné, že se přihodilo něco divného. Domněnky sousedů brzy potvrdila kaluž krve u dveří vedoucích na dvorek a mrtvé tělo hostinského.

Na místo činu se dostavil kromě nadporučíka Plačka z četnické stanice v Hustopečích také četnický tým vrchního strážmistra Františka Muzikáře z četnické pátrací stanice v Brně. 

Ohledání těla svědčilo pro vraždu. Poškozený měl na hlavě mnoho ran a zhmožděnin, hlavu měl navíc zabalenou v řeznické kazajce, pevně utažené kolem krku. Ruce mu pachatelé svázali za zády. To, že byli dva, dokazovaly stopy pod oknem.

Touha po penězích?

Kdo však měl touhu ublížit hostinskému, oblíbenému v širokém okolí? Bylo důvodem veřejně sdílené tajemství, že má doma uschovanou poměrně velkou částku peněz?

Podezření brzy padlo na Maxmiliána Trávníčka, člověka s temnou minulostí a s pevnou vazbou k dějišti zločinu. Podezření bylo záhy potvrzeno četnickými kolegy z Brna. Ani jim totiž neuniklo, že má několikrát trestaný Trávníček příliš mnoho peněz, s nimiž hýří v brněnských hostincích a hotelech.

Kdo byl druhý pachatel, si Trávníček nenechal pro sebe. A tak četnictvo brzy zatklo i jeho kumpána Ferdinanda Červinku – dělníka, otce od rodiny, který netrpěl žádnou hmotnou nouzí. Výslechy obou odsouzených probíhaly odděleně a v podstatných detailech se lišily. Jeden svaloval vinu na druhého. Důkazy ale hlavního pachatele usvědčily bez jakýchkoli pochybností. 

Co obsahoval první a poslední dopis, který v žaláři dostal odsouzený Ferdinand Červinka? Co ještě k osudům obou pachatelů zaznamenal soudní spis v Zemském archivu v Brně? A co Červinkovi sdělila v roce 1951 Komise pro podmínečné propuštění při Krajském soudu v Karlových Varech?  

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související