Synagoga v Písku bude chátrat dál. Židovská obec peníze na opravu nedostane

20. duben 2015

Písecká synagoga na rozdíl od mnoha jiných památek přežila okupaci i komunistický režim. Stavba je ale nyní žalostném stavu.

Správce Václav Kinský připomíná, že synagoga přesto stále patří velmi cenné stavby. „Díky temperování zde zůstaly omítky a pod dalšími vrstvami jsou i původní výmalby v maorském stylu,“ říká.

Židovská obec chtěla synagogu opravovat již letos, ale akce se opět odsouvá. Jedna ze stavebních firem napadla výběr zhotovitele a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže musí celou záležitost prošetřit.

Rekonstrukce se proto nestihne do konce listopadu a židovská obec přijde o peníze od ministerstva pro místní rozvoj.

V současné době se tedy provádí jen nejnutnější opravy. „Byl tu problém se statikou. Kdybychom neudělali stavební zásahy, tak by synagoga spadla. Můžeme říci, že v posledních deseti letech jsme stavbu zachránili,“ dodává Václav Kinský.

Ten také stále věří, že se památka jednou stane společenským centrem. „Měla by tady být expozice židovské hudby a krátkodobé výstavy k historii židovské komunity v jižních Čechách. Zároveň chceme, aby synagoga žila kulturním životem, měla by nabízet koncerty nebo divadelní představení, měla by se stát kulturním centrem pro všechny,“ připomíná.

Židovská obec na opravu potřebuje přes čtyřicet miliónů korun. V příštích letech se je bude snažit získat z evropských dotací.

Spustit audio